Vogels

ijsvogel

Vogels, overal om ons heen zijn ze te vinden. In het wild, in onze tuin en soms ook als huisdier in huis of in een volière.

De meest bekende tuinvogels zijn natuurlijk de mussen, mezen en vinken, maar in het wild komen veel meer vogelsoorten voor in Nederland, enkele honderden soorten zijn door de tijd heen in de Nederlandse natuur gezien.

Als huisdier worden veelal parkieten, duiven en papegaai-achtigen gehouden.

Algemene info over vogels | In gevangenschap | Rond het huis | Wildlife | Vogelsoorten | Feitjes en weetjes


Informatie over vogels

Algemene informatie over vogels

Vogels zijn een klasse van warmbloedige, gewervelde dieren die gekenmerkt worden door het bezit van vleugels met veren. Het skelet is hol en daardoor zeer lichtgewicht, maar toch sterk. De voorste ledematen zijn gevormd als vleugels waardoor de dieren in beginsel het vermogen hebben te vliegen.


Vogelsoorten

Meest voorkomende tuinvogels

Niet alleen in de natuur, maar ook je eigen achtertuin zijn meer vogels dan je denkt. Niet alleen de duif of huismus, maar vele andere soorten vogels vertoeven graaf in (stadse) tuinen. De meestvoorkomende soorten in Nederlandse tuinen zijn de Merel, de huismus, spreeuwen, vinken, winterkoninkjes en koolmeesjes.

Daarnaast worden er niet zelden bijzondere vogelsoorten waargenomen in achtertuinen, zelfs midden in de stad.

Vogels in gevangenschap

Wie aan een huisdier denkt noemt al snel een hond, kat of konijn. Logisch, het zijn de meestvoorkomende huisdieren in Nederland. Maar onderzoeken tonen dat er misschien nog wel meer vogels gehouden worden dan honden in Nederland. Een volière heeft natuurlijk al snel meerdere vogels, maar toch is met een aantal van meer dan 2 miljoen deze diersoort een populair huisdier.

In gevangenschap worden veelal kleurrijke papegaai-achtigen, parkieten en zangvogels als vinken gehouden. Een aantal van de populairste en bijzonderste soorten:

Meer vogelsoorten


Vogel feitjes en weetjes

Wist je dat:

  • Vogels zien in tegenstelling tot wij mensen ook ultraviolet licht. Ze beleven de wereld daardoor heel anders.
  • Afhankelijk van allerlei factoren, waaronder weer en vogelsoort, vliegen vogels op allerlei hoogtes, tot maar liefst 7,5Km. hoogte!
  • de snelste vogel een snelheid van maar liefst 200km/h kan halen! Deze bizarre snelheid kan de slechtvalk tijdens een duikvlucht halen.
  • Een alleenstaande vogel-ouder helpt soms bij het voeren van jonge vogels uit een ander nest.
vogelkuikens in nestje

Meer weetjes over vogels