Voeding kat

Alles over het voeden van katten, kattenvoer en speciale dieetvoeding

Kattenvoer, voor de groei en ontwikkeling van een kitten is er niets belangrijker. Ook de jaren daarna speelt goede voeding een grote rol. Goed kattenvoer bevat de juiste voedings- en bouwstoffen die het dier nodig heeft. En omdat de behoefte per dier verschilt, bestaan er vele soorten voer. Van zachte stukjes vlees in gelei tot droogvoer, de bekende kattenbrokjes. Maar welke soort eten is nu het best geschikt voor jouw kat? Lees hier alles over de voeding van katten en kies het juiste kattenvoer voor jouw vriendje!
kattenvoer van verschillende merken

Verschillende soorten kattenvoer

Omdat iedere kat andere voedingsbehoeften heeft zijn er vele soorten kattenvoer op de markt. Denk bijvoorbeeld aan een kitten, deze heeft behoefte aan veel eiwitten om de spieren goed te laten groeien. Een luie binnenkat heeft heel andere voedingsbehoeften dan een zeer actieve buitenkat. En een gecastreerde kater heeft ook weer andere behoeften dan een niet-geholpen kater.

kitten

Kittenvoeding

Kittens hebben andere voedingsbehoeften dan volwassen poezen of katers. Daarom kies je voor jonge katjes voor speciale kittenvoeding. Deze bevat de essentiële bouwstoffen die het lichaam nodig heeft!

Alles over kittenvoeding

Voedingsschema kittens

volwassen kat

Voer voor gecastreerde kat

Na castratie verandert de spijsvertering van een kat door hormonale veranderingen. Het dier krijgt vaak meer honger, maar verbruikt minder energie. Om overgewicht te voorkomen dient het dieet te worden aangepast.

Alles over voer voor gecastreerde katten

Graanvrij kattenvoer

Graanvrij kattenvoer bevat in tegenstelling tot veel andere soorten kattenvoer geen granen. In veel voeding is dit ingredient gebruikt als vulmiddel. Graanvrij kattenvoer bevat meer essentiële ingredienten.

Alles over graanvrij kattenvoer

Hypoallergeen kattenvoer

Sommige katten zijn intolerant voor veelvoorkomende stoffen in standaard kattenvoer. Speciale hypo-allergene voeding biedt in dit geval uitkomst. In deze voeding zijn specifieke “allergenen” als ingrediënten vermeden.

Alles over dieetvoeding voor katten

Dieetvoeding

Overgewicht is voor katten ongezond, net als voor ons mensen. Speciale dieetvoeding biedt bij zwaarlijvige katten uitkomst. Deze voeding is samengesteld met minder calorieën, maar geeft het dier toch een vol gevoel.

Alles over dieetvoeding voor katten

Voordeel van kwalitatieve voeding

Kwalitatief kattenvoer kost meestal wat extra, maar het heeft verschillende grote voordelen voor het dier. Voornamelijk voor de gezondheid van een kat is kwalitatief voer een betere keuze. Doordat het een betere verhouding bevat van de belangrijkste voedingsstoffen en minder vulmiddellen (graan bijvoorbeeld), conserveringsmiddelen en zout, haalt je kat meer energie uit het voer. Resultaat is een vacht die meer glimt en een energiekere kat! Kies daarom beter voor kwalitatieve brokjes en zachtvoer. Bijkomend voordeel: doordat er minder nutteloze stoffen in zitten zal je kat er ook minder van eten, waardoor je langer met dezelfde verpakking doet. Met de kosten valt het dus uiteindelijk ook best mee!
kattenbrokjes in voerbakje

Handige informatie omtrent voeding

Tip: koop proefverpakkingen

proefverpakkingen kattenvoer
Natuurlijk kun je nog zulk goed voer kopen dat precies is afgestemd op de behoeften van het dier, wanneer hij het niet lust eet hij het niet en gaat het niet werken. Het lastige is dat je vooraf natuurlijk nooit weet hoe een specifiek merk in de smaak zal vallen. Gelukkig zijn er daarom handige proefverpakkingen verkrijgbaar zodat je kunt proberen welke brokjes je kat het lekkerst vindt. Wel zo handig voordat je een grote hoeveelheid koopt!