Voeding kat

Alles over het voeden van katten, kattenvoer en speciale dieetvoeding

Kattenvoer, voor de groei en ontwikkeling van een kitten is er niets belangrijker. Ook de jaren daarna speelt goede voeding een grote rol. Goed kattenvoer bevat de juiste voedings- en bouwstoffen die het dier nodig heeft. En omdat de behoefte per dier verschilt, bestaan er vele soorten voer. Van zachte stukjes vlees in gelei tot droogvoer, de bekende kattenbrokjes. Maar welke soort eten is nu het best geschikt voor jouw kat? Lees hier alles over de voeding van katten en kies het juiste kattenvoer voor jouw vriendje!
kattenvoer van verschillende merken

Verschillende soorten kattenvoer

Omdat iedere kat andere voedingsbehoeften heeft zijn er vele soorten kattenvoer op de markt. Denk bijvoorbeeld aan een kitten, deze heeft behoefte aan veel eiwitten om de spieren goed te laten groeien. Een luie binnenkat heeft heel andere voedingsbehoeften dan een zeer actieve buitenkat. En een gecastreerde kater heeft ook weer andere behoeften dan een niet-geholpen kater.

kitten

Kittenvoeding

Kittens hebben andere voedingsbehoeften dan volwassen poezen of katers. Daarom kies je voor jonge katjes voor speciale kittenvoeding. Deze bevat de essentiële bouwstoffen die het lichaam nodig heeft!

Alles over kittenvoeding

Voedingsschema kittens

volwassen kat

Voer voor gecastreerde kat

Na castratie verandert de spijsvertering van een kat door hormonale veranderingen. Het dier krijgt vaak meer honger, maar verbruikt minder energie. Om overgewicht te voorkomen dient het dieet te worden aangepast.

Alles over voer voor gecastreerde katten

Graanvrij kattenvoer

Graanvrij kattenvoer bevat in tegenstelling tot veel andere soorten kattenvoer geen granen. In veel voeding is dit ingredient gebruikt als vulmiddel. Graanvrij kattenvoer bevat meer essentiële ingrediënten.

Alles over graanvrij kattenvoer


Dieetvoer

Vaak wordt de fout gemaakt dat dieetvoer alleen is om af te vallen. Dieetvoeding wordt echter veel meer onder verstaan, het omvat ook voeding waar specifieke ingrediënten niet in de voeding zitten. Katten met specifieke voedselintoleranties of allergieën zijn vaak aangewezen op dieetvoeding. Ook katten die vanwege een medische aandoening (bijvoorbeeld een urineweginfectie) hebben baat bij een speciaal dieet. Hieronder meer informatie over specifieke dieetvoeding voor katten.

Meer over dieetvoeding in het algemeen

Hypoallergeen kattenvoer

Sommige katten zijn intolerant voor veelvoorkomende stoffen in standaard kattenvoer. Speciale hypo-allergene voeding biedt in dit geval uitkomst. In deze voeding zijn specifieke “allergenen” als ingrediënten vermeden.

Alles over hypoallergeen kattenvoer

Caloriearm kattenvoer

Overgewicht is voor katten ongezond, net als voor ons mensen. Speciale low-calorie voeding biedt bij zwaarlijvige katten uitkomst. Deze voeding is samengesteld met minder calorieën, maar geeft het dier toch een vol gevoel.

Alles over caloriearme voeding voor katten


Goede voeding voor je kat

Je kat is van nature een vleeseter en heeft dierlijke voeding nodig. Daarom mag je een kat nooit op een vegetarisch dieet zetten. De voeding dint de juiste samenstelling te hebben en daarbij dus voldoende dierlijke producten te bevatten. De botjes van gebakken, gebraden of gekookt gevogelte zijn niet zo goed voor je kat. Rauw varkensvlees kan slechte bacteriën bevatten en is daarom ook niet verstandig om te geven. Als er op de verpakking van kattenvoer ‘compleet’ of ‘volledig’ staat kun je er vanuit gaan dat het voer gegarandeerd voldoende voedingsstoffen bevat. Bijvoeren is dan niet nodig.

Voedingspatroon

Je kunt het beste je kat twee keer per dag een kleine maaltijd voeren. Laat het eten eerst op kamertemperatuur komen. Zorg daarnaast dat er altijd water beschikbaar is. Geef liever geen melk, want dat werkt laxerend. Er is wel speciale kattenmelk op de markt, die mag wel.


Voordeel van kwalitatieve voeding

Kwalitatief kattenvoer kost meestal wat extra, maar het heeft verschillende grote voordelen voor het dier. Voornamelijk voor de gezondheid van een kat is kwalitatief voer een betere keuze. Doordat het een betere verhouding bevat van de belangrijkste voedingsstoffen en minder vulmiddellen (graan bijvoorbeeld), conserveringsmiddelen en zout, haalt je kat meer energie uit het voer. Resultaat is een vacht die meer glimt en een energiekere kat! Kies daarom beter voor kwalitatieve brokjes en zachtvoer. Bijkomend voordeel: doordat er minder nutteloze stoffen in zitten zal je kat er ook minder van eten, waardoor je langer met dezelfde verpakking doet. Met de kosten valt het dus uiteindelijk ook best mee!
kattenbrokjes in voerbakje

Handige informatie omtrent voeding


Tip: koop proefverpakkingen

proefverpakkingen kattenvoer
Natuurlijk kun je nog zulk goed voer kopen dat precies is afgestemd op de behoeften van het dier, wanneer hij het niet lust eet hij het niet en gaat het niet werken. Het lastige is dat je vooraf natuurlijk nooit weet hoe een specifiek merk in de smaak zal vallen. Gelukkig zijn er daarom handige proefverpakkingen verkrijgbaar zodat je kunt proberen welke brokjes je kat het lekkerst vindt. Wel zo handig voordat je een grote hoeveelheid koopt!