Alles over het voeden van katten, kattenvoer en speciale dieetvoeding

Verschillende soorten kattenvoer
Omdat iedere kat andere voedingsbehoeften heeft zijn er vele soorten kattenvoer op de markt. Denk bijvoorbeeld aan een kitten, deze heeft behoefte aan veel eiwitten om de spieren goed te laten groeien. Een luie binnenkat heeft heel andere voedingsbehoeften dan een zeer actieve buitenkat. En een gecastreerde kater heeft ook weer andere behoeften dan een niet-geholpen kater.

Kittenvoeding
Kittens hebben andere voedingsbehoeften dan volwassen poezen of katers. Daarom kies je voor jonge katjes voor speciale kittenvoeding. Deze bevat de essentiële bouwstoffen die het lichaam nodig heeft!

Voer voor gecastreerde kat
Na castratie verandert de spijsvertering van een kat door hormonale veranderingen. Het dier krijgt vaak meer honger, maar verbruikt minder energie. Om overgewicht te voorkomen dient het dieet te worden aangepast.

Graanvrij kattenvoer
Graanvrij kattenvoer bevat in tegenstelling tot veel andere soorten kattenvoer geen granen. In veel voeding is dit ingredient gebruikt als vulmiddel. Graanvrij kattenvoer bevat meer essentiële ingrediënten.
Dieetvoer
Vaak wordt de fout gemaakt dat dieetvoer alleen is om af te vallen. Dieetvoeding wordt echter veel meer onder verstaan, het omvat ook voeding waar specifieke ingrediënten niet in de voeding zitten. Katten met specifieke voedselintoleranties of allergieën zijn vaak aangewezen op dieetvoeding. Ook katten die vanwege een medische aandoening (bijvoorbeeld een urineweginfectie) hebben baat bij een speciaal dieet. Hieronder meer informatie over specifieke dieetvoeding voor katten.
Meer over dieetvoeding in het algemeen

Hypoallergeen kattenvoer
Sommige katten zijn intolerant voor veelvoorkomende stoffen in standaard kattenvoer. Speciale hypo-allergene voeding biedt in dit geval uitkomst. In deze voeding zijn specifieke “allergenen” als ingrediënten vermeden.

Caloriearm kattenvoer
Overgewicht is voor katten ongezond, net als voor ons mensen. Speciale low-calorie voeding biedt bij zwaarlijvige katten uitkomst. Deze voeding is samengesteld met minder calorieën, maar geeft het dier toch een vol gevoel.
Goede voeding voor je kat
Je kat is van nature een vleeseter en heeft dierlijke voeding nodig. Daarom mag je een kat nooit op een vegetarisch dieet zetten. De voeding dint de juiste samenstelling te hebben en daarbij dus voldoende dierlijke producten te bevatten. De botjes van gebakken, gebraden of gekookt gevogelte zijn niet zo goed voor je kat. Rauw varkensvlees kan slechte bacteriën bevatten en is daarom ook niet verstandig om te geven. Als er op de verpakking van kattenvoer ‘compleet’ of ‘volledig’ staat kun je er vanuit gaan dat het voer gegarandeerd voldoende voedingsstoffen bevat. Bijvoeren is dan niet nodig.
Voedingspatroon
Je kunt het beste je kat twee keer per dag een kleine maaltijd voeren. Laat het eten eerst op kamertemperatuur komen. Zorg daarnaast dat er altijd water beschikbaar is. Geef liever geen melk, want dat werkt laxerend. Er is wel speciale kattenmelk op de markt, die mag wel.
Voordeel van kwalitatieve voeding

Handige informatie omtrent voeding
- Overstappen op andere voeding
- Melk, is dat goed voor katten?
- Gevaar van druiven voor katten
- Lelies zijn giftig voor katten!
- Overgewicht bij katten
Tip: koop proefverpakkingen
