Vogel ziek? Onderneem direct actie!

Vogels zijn kwetsbare dieren. Daarom is het belangrijk snel actie te ondernemen bij het eerste teken dat de vogel mogelijk ziek is. Vooral als er meerdere vogels in de volière leven, is het belangrijk om snel in te grijpen. Door de ontlasting kunnen andere vogels namelijk snel worden besmet.

Apart zetten

Het eerste dat je moet doen als je constateert dat een vogel ziek is, is hem apart zetten van de rest. Zet de zieke vogel in een andere kooi met extra warmte. Bij dierenwinkels zijn speciale ziekenkooien te koop. Over het algemeen zijn deze veertig centimeter hoog, twintig centimeter diep en veertig centimeter breed en geheel gemaakt van metaal. Metaal heeft namelijk als voordeel dat het makkelijk is te reinigen en te desinfecteren.

Ziektekooi

In de meeste gevallen is zo’n kant-en-klare kooi voorzien van een ingebouwde verwarming met thermometer. De ideale temperatuur voor vogels is ongeveer dertig graden Celsius. Door de warmte zal de vogel wel meer drinken. Zorg er dus voor dat er genoeg water voor het dier klaarstaat.

Terwijl de vogel in de ziektekooi zit, moet de volière goed ontsmet worden. Besteed extra aandacht aan het reinigen van voederbakken, drinkflesjes en zitstokken. Let ook goed op of andere vogels misschien ziekteverschijnselen laten zien.

Is de zieke vogel binnen enkele dagen niet opgeknapt, breng dan een bezoek aan de dierenarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *