Vissoorten

Baars (stekelbaars)

Vissen bestaan in vele soorten en maten, ieder met een heel eigen uiterlijk. In totaal zijn er meer dan 30.000 verschillende vissoorten bekend. Ter vergelijking: er zijn meer vissoorten bekend dan alle soorten zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën bij elkaar! Op deze pagina vind je een overzicht van de bekendere en veelvoorkomende vissoorten.


Onderverdeling naar leefomgeving

Vaak worden vissen onderverdeeld in soorten op basis van leefomgeving: zoetwatervissen en zoutwatervissen. Omdat er soorten zijn die zowel in zoet als in zout water kunnen gedijen, is de groep brakwatervissen hier ook aan toegevoegd. Daarnaast worden tropische vissen vaak nog apart geclassificeerd.

Zoetwatervissen

vissen die leven in zoetwateromgevingen zoals rivieren, meren, moerassen, vijvers en beken. Voorbeelden van zoetwatervissen zijn baars, forel, karper, snoek, meerval en tilapia.

Zoutwatervissen

zwaardvis

vissen die leven in zoutwateromgevingen zoals oceanen en zeeën. Voorbeelden van zoutwatervissen zijn tonijn, zwaardvis, haaien, kabeljauw, haring, zalm en zeewolf.

Brakwatervissen

vissen die leven in wateren met een mengsel van zoet en zout water, zoals estuaria en mangroves. Voorbeelden van brakwatervissen zijn tarpon, snook, zeebaars en horsmakreel.

Tropische vissen

clownvis in aquarium

vissen die in warme tropische wateren leven, zoals koraalriffen en lagunes. Voorbeelden van tropische vissen zijn anemoonvissen (waaronder de bekende clownvis), kogelvissen en maanvissen.


Zoetwatervissen


Zoutwatervissen


Tropische vissen