De snoek

snoek

De snoek is een roofvis die in vele Nederlandse wateren aanwezig is. Het dier leeft van kleinere vissoorten en andere dieren die in en om het water voorkomen. Met zijn lange, gestroomlijnde lichaam en mooie camouflagetekening heeft de vis een indrukwekkend voorkomen.


Algemeen | Uiterlijk | Leefgebied | Dieet | Populaire vissoort


Algemene kenmerken

NaamSnoek
Wetenschappelijke naamEsox lucius (Engels: Northern pike)
LengteTot wel 1,5 meter
Maximale levensverwachting15 jaar
GewichtKan meer dan 20 kilogram wegen
KleurGroenachtige rug met gele, witte of crèmekleurige buik
HabitatZoete binnenwateren: zoetwatermeren, rivieren, kanalen en moerassen
VoedselVissen, kikkers, waterdieren en kleine zoogdieren
LeefgewoontenSolitair, voornamelijk ’s nachts actief en schuilt overdag
Natuurlijke vijandOtters, reigers en roofvogels
Rol in ecosysteemBelangrijke predator die helpt bij het handhaven van evenwicht

Uiterlijk en lichaamsbouw

kop van snoek

Het uiterlijk van de snoek doet al direct vermoeden dat we te maken hebben met een snelle zwemmer. Een gestroomlijnd, lang lichaam met een aantal kleine vinnen zorgen ervoor dat snelle beweging door het water mogelijk is. De krachtige staartvin helpt snel snelheid te maken.

Naast het slanke lichaam valt ook de tekening van de schubben op. Door de groenachtige schubben met vlekken is de snoek goed gecamoufleerd tussen de waterplanten, ideaal voor tijdens het jagen. Deze vlekken vervagen naarmate de vis ouder wordt. Een exemplaar dat “bejaard” is zal een meer effen en donkerdere kleur hebben waar de tekening vrijwel niet meer zichtbaar is.

Snoeken kunnen een lengte van meer dan een meter bereiken. Dit hangt sterk af van de aanwezigheid van voldoende voedsel. Vrouwtjes worden een stuk groter: deze kunnen een lengte van bijna anderhalve meter bereiken. Mannetjes blijven met een lengte van zo’n 85 centimeter een stuk kleiner.

Leefgebied

snoek in water

De snoek leeft in zoet water en is in veel plassen, vijvers en slootjes in Nederland een vaak geziene vis. In vrijwel alle binnenwateren in Nederland kun je deze vissoort vinden. Snoeken houden van wateren waarin ze zich goed kunnen verbergen. Waterplanten op de bodem, algen en waterlelies zijn perfecte dekmantels voor deze roofvis. Daarnaast dient het water rijk te zijn aan prooidieren. De aanwezigheid van kleinere vissoorten in het water zijn goede indicatie voor de aanwezigheid van snoeken.

Niet alleen in Nederland is de snoek zoals wij die kennen te vinden, in vrijwel heel Europa is deze vissoort terug te vinden. Maar ook ver buiten Europa is deze vis te vinden: van delen van Azië tot aan Noord Amerika.

Dieet

Een snoek is een roofvis en leeft dus van andere dieren. Met hun vlijmscherpe tanden kunnen snoeken allerlei diersoorten aan, waaronder kleinere vissoorten als voorntjes. Daarnaast staan ook krabbetjes, kikkers en soms zelfs eenden op het menu van deze hongerige vis. Maar niet alleen andere diersoorten staan op het menu. De snoek is kannibalistisch en eet wanneer ze de kans krijgen hun eigen jongen op.

Populaire vissoort onder sportvissers

Onder sportvissers is de snoek een populaire vissoort. De meeste binnenwateren in Nederland herbergen grote populaties van deze vissoort. Ze kunnen hier goed gedijen doordat volop voedsel aanwezig is en ze weinig natuurlijke vijanden hebben. Daardoor kunnen de vissen doorgroeien tot uitzonderlijke afmetingen. Niet zelden worden snoeken gevangen van meer dan een meter lang!

Bloedsnel

De snoek is een uitstekende jager, voornamelijk dankzij de extreme snelheden die de vis onder water kan behalen. Wanneer een snoek een prooivis waarneemt schiet hij pijlsnel tevoorschijn en is de prooi kansloos. Hoe snel een snoek exact kan versnellen en zwemmen is onduidelijk, maar er zijn onderzoeken die erop duiden dat ze snelheden kunnen bereiken van 7 meter per seconde (omgerekend 25,2 km/h!).