Konijnenrassen

Konijnen zijn populair in Nederland. Veel huishoudens hebben een konijn als huisdier. Het is het ideale dier om een kind wegwijs te maken in de dierenwereld en de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het verzorgen van een dier. Konijnen zijn onder te verdelen in verschillende soorten en rassen. vrijwel iedereen kent een “hangoor” en de Vlaamse Reus wel, maar er zijn tientallen konijnenrassen die officieel erkend worden in Nederland en België! Op deze pagina een overzicht van de populairste konijnensoorten.

Onderverdeling naar grootte

Konijnenrassen worden gecategoriseerd naar grootte:

Iedere groep bevat verschillende rassen. Natuurlijk kan een konijn van een ras dat tot een bepaalde groep behoort wel eens een afwijkend gewicht hebben. Bovenstaande verdeling gaat dan ook om de gemiddelden binnen een ras.

Dwergkonijnenrassen

De kleinste soort konijnen, ontstaan door een genetische afwijking bij voorouders. Deze konijnen blijven klein met een maximumgewicht van 1,7 kilo. Vaak hebben deze rassen een wat bredere kop en relatief kleine oortjes.

Kleine konijnenrassen

Kleine konijnenrassen komen in Nederland en België veel voor. Dankzij het fijne formaat zijn deze konijnen erg populair als huisdier. Met een gewicht tussen de 1,7 en 3 kilo zijn deze konijnen iets groter dan de dwergkonijnen.

Middelgrote konijnenrassen

Middelgrote konijnen worden met een gemiddeld gewicht tussen de 3 en 5 kilo groter dan de kleine rassen. Door de grotere afmetingen zijn deze konijnen minder populair als huisdier, er is veel meer ruimte nodig om ze te houden.

Grote konijnenrassen

De grootste konijnenrassen die er bestaan. De meeste mensen hebben als wel eens van het grootste konijnenras gehoord, de Vlaamse Reus. Deze konijnen wegen gemiddeld tussen de 6 en 8 kilo als ze volgroeid zijn, maar uitschieters tot 10 kilo zijn niet heel zeldzaam. Om tot de groep “grote konijnenrassen” te mogen behoren moet een volwassen dier van het ras gemiddeld 5 kilo of meer wegen.