Angora konijn

angora konijn

Het Angora konijn staat bekend om de zachte, wollige vacht. Het is een bijzondere konijnensoort die helaas dankzij de vacht ook verschillende gezondheidsrisico’s kent. Toch zijn het geliefde konijnen dankzij het fijne karakter. In dit artikel alles over dit bijzondere konijnenras.

Uiterlijk

Het Angora konijn is een middelgroot, langharig konijn. Volwassen exemplaren wegen tussen de drie en vijf kilo. Het bijzondere aan dit ras is zijn lange en zachte vacht die het ras veel bekendheid gegeven heeft. Een Angora konijn kan tot wel twee kilo wol per jaar produceren. De meeste Angora-konijnen zijn wit van kleur. Naast de zachte, wollige vacht zijn ook de oren kenmerkend voor dit ras. De konijnen vallen op door de grote plukken haar op hun oren.

De vacht

In tegenstelling tot andere konijnenrassen verharen Angora’s niet. De vacht groeit voortdurend, ongeacht de tijd van het jaar. Om deze vacht in conditie te houden, dient deze ongeveer elke drie maanden geschoren te worden. Doe je dit niet, dan kunnen ernstige vachtproblemen ontstaan. Bijzonder van dit ras is dat de vacht geen deklaag heeft. Normaal gesproken bestaat de vacht van een konijn uit een dichte ondervacht die hem beschermt tegen de kou en daaroverheen een “dekvacht” die het dier beschermt tegen vocht. Omdat de vacht van het Angora-konijn deze buitenste laag niet heeft, neemt de wollige onderlaag water als een spons op (de vacht kan wel 60% van zijn eigen gewicht aan water opnemen!). Een Angora konijn mag daarom beslist niet in de regen zitten, het dier wordt helemaal nat en koud en kan zo al snel een longontsteking oplopen.

Kleurstelling

De meeste Angora-konijnen zijn volledig wit, waarvan de meeste albino zijn. Naast wit zijn er verschillende andere tinten: zwart, blauw, bruin en geel komen ook voor. Alleen volledig eenkleurige konijnen worden door fokverenigingen erkend.

Karakter

Angora konijnen zijn erg aanhankelijk en tam. Het zijn vriendelijke konijnen die niet snel kwaad zullen doen. Dit maakt dit konijnenras uitermate geschikt voor kinderen. Het zijn het erg nieuwsgierige en sociale dieren. Ze zijn graag bezig en raken snel verveeld. Ze leven dan ook het liefst in een omgeving die ze uitdaagt, waarin ze voldoende speelmogelijkheden hebben en voldoende ruimte hebben om lekker rond te rennen.

Verzorging

De bijzondere vacht vraagt extra verzorging. Wordt de wollige vacht niet goed verzorgd, dan ontstaan vervelende problemen als vervilting en klitvorming. Hierdoor kan het dier zijn lichaamswarmte minder goed kwijt. Het regelmatig laten knippen of scheren van de vacht is dus een must.

Geschiedenis

Angora konijnen zijn bij toeval ontstaan. De lange vacht is het gevolg van genetisch toeval. Deze unieke vacht viel direct op, waardoor het dier al snel gefokt werd voor de zachte wol. Hoe het ras verder aan zijn naam komt is niet exact bekend. De term “Angora” verwijst naar de vroegere benaming van de Turkse stad Ankara. In het gebied waar deze stad ligt werd de langharige angorageit gefokt. Of de konijnen echter in die regio ontstaan zijn, of doordat ze alleen een lange vacht hebben, net als de geiten, is niet bekend.

Gezondheidsproblemen en dierenleed

Het Angora konijn staat bekend om zijn zachte vacht, de Angora wol. Dankzij deze vacht is dit konijnenras vaak in het nieuws geweest. De zachte wol waaruit de vacht van het diertje bestaat werd veel gebruikt in de kledingindustrie. De vacht hol van binnen, waardoor het een ideaal warmtereservoir is. Wol voelt echter niet vochtig aan, wat ideaal is voor het maken van truien en ander textiel. Hier komt voor de konijnen veel dierenleed bij kijken. De Angorawol wordt nog steeds gebruikt in de textielindustrie, al heeft in Nederland het bewustzijn van het dierenleed dat schuil gaat achter de wol ervoor gezorgd dat steeds minder winkels nog kleding verkopen van deze wol.
Vanwege de talrijke gezondheidsproblemen van deze dieren mag het fokken ervan echter niet worden aangemoedigd. Nakomelingen krijgen al snel last van verschillende gezondheidsproblemen als gevolg van de lange vacht. Als je dan toch een Angora konijn wilt hebben, kies dan voor een dier uit het dierenasiel.