Vlaamse reus

De Vlaamse Reus is een Belgisch konijnenras dat voor het eerst in het Oost-Vlaamse Gent ontdekt werd in de negentiende eeuw. Het ras heeft zijn naam natuurlijk niet voor niets gekregen. Naast dat het ras zijn oorsprong vindt in Vlaanderen, is het in vergelijking met andere konijnen namelijk erg groot en zwaar. Zo groot, dat het het grootste konijnenras is dat tegenwoordig bestaat! In dit artikel alles over de Vlaamse Reus.

Uiterlijke kenmerken

Een volwassen Vlaamse Reus is minimaal 75 centimeter lang, weegt gemiddeld 6 tot 7,5 kilo, maar kan zelfs meer dan 10 kilogram wegen. Ter vergelijking: volwassen exemplaren van de meeste konijnenrassen wegen niet meer dan 3 kilogram. Je kunt de Vlaamse Reus dus met recht een reus noemen!

Dit konijnenras is niet alleen groot en zwaar, maar heeft ook typerende oren. Een raszuivere Vlaamse Reus mag namelijk geen hangende oren hebben. De oren zijn gemiddeld tussen de 17 en 21 centimeter lang.

De vacht komt voor in vele verschillende kleuren. Kleurstellingen die veel voorkomen zijn haaskleur (bruinrood), konijngrijs, ijzergrauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, blauw en wit geel. Een gevlekte vacht is niet toegestaan voor raszuivere Vlaamse Reuzen.

De gemiddelde levensverwachting van deze konijnen is 5 jaar.

Karakter

Vlaamse Reuzen hebben een vriendelijk en gelijkmatig karakter. Ze zijn erg betrouwbaar en erg lief voor hun baasjes. Verder is dit ras vrij rustig en reageert het goed op mensen, ook op kinderen. Wel zijn er uiteraard enkele uitzonderingen; zeker dieren die verwaarloosd worden door hun baasje, zijn vaak wat minder vriendelijk en kunnen bovendien onvoorspelbaar zijn.

Verzorging

Een Vlaamse Reus heeft geen speciale voeding nodig, maar eet wel aanzienlijk meer dan andere konijnen. Als je een konijn van dit ras koopt, is het dan ook belangrijk om een flinke voorraad voer aan te leggen. Ook is het verstandig regelmatig groenvoer te geven. Een gevarieerd dieet is erg belangrijk voor dit ras.

Verder is het verstandig om het dier iedere dag een stuk te laten rennen. Is het hok niet groot genoeg? Laat het dier dan even los in de tuin. Is de tuin niet veilig, dan kun je het konijn beter even in huis laten rondrennen. Zo weet je zeker dat hij niet ontsnapt of zichzelf verwond!

Tot slot is het een must om het konijnenhok iedere week te verschonen. Dit doe je door het oude zaagsel en stro te verwijderen, het hok goed schoon te maken en vervolgens nieuw zaagsel en stro in het hok te leggen. Als je konijn wat meer gepoept heeft, verschoon je het hok een keertje extra. Om te voorkomen dat het dier de hele dag in zijn eigen keutels zit, kun je een konijnentoilet kopen. En voor een Vlaamse Reus moet dit natuurlijk wel een groot exemplaar zijn.

Verblijf

Een Vlaamse Reus heeft een groot hok nodig, een standaard konijnenhok is doorgaans te klein. Je kunt het hok binnen zetten, maar ook buiten kunnen deze konijnen prima leven. In de winter krijgt het konijn een dikke wintervacht, dus ook in dit seizoen kan het dier prima buiten blijven. Controleer wel goed of het water in zijn flesje niet bevroren is en of er voldoende beschutting is.

Tip: heb je voldoende ruimte in de tuin? Maak dan een mooie ren voor jouw konijn! In een ren heeft het dier meer dan voldoende ruimte om iedere dag even lekker rond te rennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *