Voskonijn

Een voskonijn is een konijnenras dat bekendstaat om zijn vosachtige vacht. De vacht is meestal oranjebruin van kleur en heeft een donkerdere tekening op de rug. Met een gewicht van ongeveer 2,5 tot 3,5 kilo is het een klein tot middelgroot konijnenras. Ze zijn actief en nieuwsgierig, en houden ervan om te spelen en te knuffelen. Ze hebben een goede gezondheid en levensverwachting, en zijn gemakkelijk te verzorgen. Als huisdier zijn deze konijnen geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen ze zowel binnen als buiten gehouden worden.

Geschiedenis van dit konijnenras

De herkomst van het voskonijn is niet helemaal duidelijk, maar het wordt aangenomen dat het ras is ontwikkeld in Zwitserland in de 19e eeuw. Het voskonijn is een kunstmatig gefokt ras, dat is ontstaan door het kruisen van verschillende konijnenrassen met elkaar: een havana konijn en een Angora-konijn. Het voskonijn werd in eerste instantie gefokt voor de handel in de vacht, maar tegenwoordig worden ze gehouden als huisdier en als showkonijn.

Uiterlijke kenmerken

Een voskonijn heeft meestal een lange, vosachtige vacht die grof en ruw aanvoelt. De vacht is lichtbruin tot roodbruin van kleur, maar kan ook lichter gekleurd zijn. De oren zijn meestal lang en rechtopstaand. Voskonijnen zijn kleiner dan andere konijnenrassen en hebben een slanke, gespierde bouw.

De vacht van een voskonijn is zacht, glanzend en pluizig. Het is een dubbele vacht, wat betekent dat het bestaat uit een ondervacht en een bovenvacht. De ondervacht is zachter en dikker en heeft de functie om het konijn warm te houden. De bovenvacht is meer stuggere en langere haren die beschermen tegen vocht en weersinvloeden. De kleur van de vacht van een voskonijn is roodbruin, wat doet denken aan de vacht van een vos.

Karakter

Voskonijnen zijn actieve en speelse konijnen. Ze zijn intelligent, leren snel en zijn ook zeer sociale dieren die het liefst gezelschap van andere konijnen of mensen hebben. Ze hebben ook veel beweging nodig, dus een ruime kooi en regelmatig lekker vrij los lopen zijn belangrijk om in hun behoefte aan beweging te voldoen.

Verzorging

De verzorging van een voskonijn is vergelijkbaar met die van andere konijnenrassen. In principe is de vacht van het voskonijn, ondanks dat het een lange vacht betreft, vrij onderhoudsvriendelijk. Toch is het raadzaam om de vacht van een voskonijn regelmatig te borstelen om klitten te voorkomen en de vacht schoon te houden.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dier voldoende ruimte heeft om te bewegen, zodat het kan spelen en rennen. Daarnaast moet dat het dier voldoende voedsel krijgen, zoals hooi en verschillende soorten groenten. Net als bij elke andere konijnensoort is het raadzaam om het dier regelmatig te laten controleren door een dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen tijdig op te merken en te behandelen.

Voskonijn als huisdier

Voskonijnen hebben behoefte aan sociale interactie, het liefst houd je een voskonijn daarom samen met een ander konijn of om het dier regelmatig. Wat aandacht van jou als baasje kan het dier ook zeker waarderen, verwen en knuffel hem dus zeker regelmatig!

Voskonijn kopen

Voskonijnen komen niet zo veel voor en zullen daardoor niet in dierenwinkels of online te koop zijn. Je herkent een echt voskonijn aan zijn tatoeage, deze hebben alle echt voskonijnen.