Huisdieren, ze geven veel liefde en gezelligheid. Maar wanneer een hond of kat ziek wordt kunnen de kosten hard oplopen. Een kleine ingreep kost al snel meer dan honderd euro. Moet je dier geopereerd worden, dan kunnen de kosten gemakkelijk oplopen tot duizend euro of meer. Veel geld, geld dat veel mensen niet zomaar apart hebben staan. Om te voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan kun je je gelukkig verzekeren tegen de medische kosten voor je huisdieren.

Hondenverzekeringen
Een hondenverzekering dekt de gemaakte (medische) kosten wanneer je trouwe viervoeter een keertje ziek is of iets breekt.

Kattenverzekeringen
Ook een kat heeft is wel eens ziek. Gelukkig voorkom je hoge kosten wanneer je een kattenverekeringen afsluit.
Wanneer is verzekeren verstandig?
Verzekeren is verstandig wanneer je een hogere dierenartsrekening niet zomaar zelf kunt betalen. Uiteraard draag je er ten allen tijden zorg voor dat je huisdier niets overkomt. Maar zeker wanneer het dier regelmatig buiten komt kun je niet altijd voorkomen dat hij wat oploopt. Een gevecht met een soortgenootje, een val of onoplettendheid tijdens een wandeling of spelen; een ongelukje zit vaak in een klein hoekje. En dit kan vervelend uitpakken. Wonden kunnen gaan infecteren, soms breken botten of een huisdier wordt ziek en moet hieraan behandeld worden.
Behandelingen bij een dierenarts kosten al snel veel geld. Denk daarom alvast bij de aanschaf van een huisdier goed na wat voor financieel risico je wilt lopen in deze gevallen. Heb je voldoende spaargeld en ben je bereid dit in geval van nood uit te geven? Dan is verzekeren voor jou niet nodig. Heb je het iets minder breed of wil je een grote uitgave voorkomen? Kies er dan voor je huisdier te verzekeren.
Wat vergoed een dierenverzekering?
De exacte dekking van iedere dierenverekzering is anders. De verzekeraar bepaalt de voorwaarden en dus ook welke ingrepen en behandelingen binnen de verzekering vallen en welke je zelf moet betalen. Vaak zijn de meestvoorkomende behandelingen gedekt en zijn aanvullende verzekeringen mogelijk om extra risico af te dekken. Uiteraard hangt daar een kostenplaatje aan.
Over het algemeen worden de volgende ingrepen (al dan niet deels) vergoed door de basisverzekering van de meeste verzekeraars:
- aanbevolen/verplichte vaccinaties
- ontvlooien en ontwormen
- sterilisatie
- kosten van medicijnen (die in Nederland zijn geregistreerd)
- onderzoek door de dierenarts
- opname
- operaties (incl. verdoving of narcose)
Meestal geldt er een maximaal bedrag dat uitgekeerd wordt op jaarbasis.
Kosten van een dierenverzekering
Wat een dierenverzekering precies kost hangt sterk af van de gekozen dekking. Voor een verzekering die meer zekerheid biedt en een uitgebreider pakket aan behandelingen dekt betaal je uiteraard een hogere maandelijkse premie. Daarnaast speelt de leeftijd, huidige gezondheid en mogelijk ook het ras van het dier een belangrijke rol. Sommige rassen hebben verhoogde risico’s voor specifieke aandoeningen en de grootte van het dier spelen hierin ook mee.
De gemiddelde premie bedraagt tussen de 5 euro en enkele tientjes per maand, maar kunnen oplopen tot 50 euro of meer. Zoals je ziet een aanzienlijk verschil, dit hangt dus volledig af van de exacte dekking en het soort dier.
Houd er daarnaast rekening mee dat de meeste verzekeraars de premie ieder jaar opnieuw vaststellen. Naarmate je huisdier ouder wordt zul je dan steeds meer verzekeringspremie gaan betalen. Het risico op een dierenartsbezoekje wordt naarmate een dier oud wordt nu eenmaal groter.
Eigen risico
Net als bij je eigen zorgverzekering geldt bij (vrijwel) alle dierenverzekeringen een eigen risico. Ook deze is weer afhankelijk van de verekeraar en je eigen voorkeuren. Meestal zul je de eerste 100 tot 200 euro zelf moeten betalen, maar bij sommige verzekeringen kun je er ook voor kiezen een vast percentage van alle behandelingen zelf de voldoen. En net als bij je eigen verzekering geldt hier dat des te lager het eigen risico gesteld wordt, des te hoger de maandelijkse premie zal zijn.