Gele koraalvlinder

Je ziet ze tijdens duiktripjes al van verre: de opvallende gele koraalvlinder. Ook in het aquarium is deze vissoort een echte eye catcher. Hij behoort tot de orde van de baarsachtigen en de familie van de koraalvlinders. De gele koraalvlinder is een van de makkelijkere koraalvlindersoorten om in een aquarium te houden. Koraalvlinders hebben hun naam waarschijnlijk gekregen omdat hun hoge platte lichaam met prachtige opdruk doet denken aan vlinders met opgeklapte vleugels.

  • Latijnse benaming: Chaetodon semilarvatus
  • Afmeting: 23 cm
  • Leefgebied: rond koraal in de Rode Zee en de Golf van Aden
  • Voedsel: plankton en kleine zeedieren

Kenmerken van de gele koraalvlinder

Koraalvlinders zijn prachtig gekleurde vissen en familie van de keizersvissen. De gele koraalvlinder is een variant van maximaal zo’n 23 centimeter met als opvallendste eigenschap natuurlijk de felle, gele kleur. Bijzonder is daarnaast de donkere, blauwe, vlek achter de ogen die wel wat weg heeft van een soort masker. Hier heeft de soort zijn Engelse benaming ook aan te danken, namelijk “blue mask butterfly fish”. Koraalvlinders zijn vooral in de late middag actief en leven zowel in paartjes als in grotere scholen, vaak op een diepte van 3 tot 20 meter. De vis is vooral te vinden in koraalriffen langs de randen van de Stille, Indische en Atlantische Oceaan. Het water is hier rijk aan plankton, het favoriete voedsel van de koraalvlinders.

Voedsel zoeken

Koraalvlinders ‘grazen’ de koralen van het rif af. Daarnaast eten ze kleine zeedieren die tussen de spleten van het koraal leven. De meeste volwassen vissen zoeken alleen of in kleine groepen naar voedsel. De mannetjes waarschuwen andere vissen door hun felgekleurde vinnen te tonen. Zo laten ze zien wie de baas is en dat andere vissen snel weg moeten wezen.

De oogvlek

Veel koraalvlinders hebben een opvallende ‘oogvlek’ bij de achtervin. Deze leidt de aandacht van aanvallers af van de kop, zodat ze de staartvin aanvallen in plaats van de kwetsbare kop. Bij de gele koraalvlinder ontbreekt deze vlek aan de achterzijde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.