Van nature zijn konijnen echte groepsdieren. Daarom zet je bij voorkeur minstens twee konijnen bij elkaar, het liefst van dezelfde leeftijd. Maar wat is de beste combi: mannetjes met vrouwtjes, mannetjes samen of vrouwtjes samen? En hoe laat je de dieren aan elkaar wennen? Wil je een konijn aan een ander konijn koppelen, dan is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Met de tips in dit artikel maak je een goede match!
Welke konijnen gaan het best samen?
Allereerst is het goed je af te vragen welke konijnen het best samen gaan. Niet iedere combinatie zal namelijk even goed uitpakken.
Het liefst een mannetje en vrouwtje bij elkaar
Het beste is om een mannetje en een vrouwtje bij elkaar te zetten. Die kunnen vaak het beste met elkaar opschieten. Wanneer je een niet gecastreerd mannetje en vrouwtje bij elkaar zet, is de kans groot dat je snel gezinsuitbreiding krijgt. De uitdrukking ’tekeergaan als konijnen’ is niet voor niets ontstaan. Wil je dat niet, laat het mannetje dan eerst castreren, voordat je de dieren probeert te koppelen. Een konijntje is al vanaf drie tot vier maanden geslachtsrijp. Een mannetje castreren kan wanneer hij vier/vijf maanden oud is, een vrouwtje steriliseren pas vanaf zes maanden.
Twee mannetjes of twee vrouwtjes bij elkaar
Als je kiest voor twee mannetjes of twee vrouwtjes, bijvoorbeeld omdat ze uit hetzelfde nestje komen, kan dat later voor problemen zorgen. In de ‘pubertijd’ kunnen ze namelijk flink gaan vechten. Vooral volwassen mannetjes vechten heel wat af.
Twee vrouwtjes of twee gecastreerde mannetjes samen kan goed gaan, maar niet altijd. De beste combinatie is dus sowieso een mannetje en vrouwtje samen. Je konijnen laten ‘helpen’ kan ze een stuk minder agressief maken, maar dat is een persoonlijke keuze. Om de kans te verkleinen dat konijnen gaan vechten, moet je in ieder geval zorgen voor een grote ren, zodat ze elkaar even kunnen ontlopen. Deze time-outs zorgen ervoor dat de konijnen elkaar beter kunnen verdragen.
Voor het eerst bij elkaar
Wanneer je twee konijnen wil koppelen, moet dat voorzichtig gebeuren. Laat de eerste ontmoeting plaatsvinden op neutraal gebied; een gebied waar beide dieren nog nooit hebben rondgelopen.
De rangorde bepalen
Bij de eerste kennismaking zullen de konijnen elkaar bekijken, gaan rennen, op elkaar springen en elkaar misschien een beetje uitdagen. Dit doen ze niet zomaar. Hierdoor bepalen ze de rangorde. Het kan dus ook zomaar zijn dat bijvoorbeeld het vrouwtje op het mannetje springt en daarmee laat zien dat zij de baas is!
Het kan ook zo zijn dat ze elkaar in eerste instantie negeren. Ook dit is prima.
Bouw de kennismaking langzaam op. Laat de konijnen langzaamaan buddy’s worden. Pas wanneer ze goed met elkaar omgaan, kunnen ze samen in één hok leven. Als ze echt flink gaan vechten, moet je ze uit elkaar halen en het later nog eens proberen.
Eenmaal bevriend, hebben je konijnen de grootste lol samen en dat is voor jou ook leuk om te zien! Leg dan een ren aan in de tuin waar ze fijn samen kunnen spelen en plaats een aantal hokken waar ze kunnen slapen.
Neem de tijd, laat ze aan elkaar wennen
Neem de tijd voor een koppeling, je mag er best een (half) dagje voor uittrekken. Zorg bovendien voor een grote, neutrale ruimte, waar de konijnen allebei nog nooit geweest zijn. Zet er wat spulletjes neer waarachter ze even kunnen schuilen als ze elkaar zat zijn. Zet verder ook bakjes met voer en water neer en wat hooi. Voor je eigen veiligheid: houd dikke handschoenen in de buurt. Als je de twee dieren uit elkaar moet halen, kunnen ze flink bijten en krabben. Met handschoenen aan kun je ze dan veilig oppakken.
Grotere groep konijnen samen
Wil je een groep van minimaal vijf konijnen huisvesten, dan kun je het beste een ren van minimaal 8 vierkante meter maken. Tel hier voor elk konijn meer een vierkante meter bij op. Qua vorm kun je de ren aanpassen aan je eigen tuin. Een ren is heerlijk voor konijnen om in te spelen, maar natuurlijk moeten de beestjes ook een plek hebben waar zij uit de kou en de wind zitten. Maak daarom minimaal twee hokken met (katten)luikjes naar de ren. Het is belangrijk dat de hokken twee uitgangen hebben. In de natuur hebben holen namelijk ook altijd twee uitgangen, zodat konijnen kunnen ontsnappen bij gevaar. Maak minstens twee hokken, omdat konijnen wel eens de neiging hebben groepsgenootjes uit het hok te verjagen. Als je twee hokken hebt, kan het weggejaagde konijntje in het andere hok slapen.
Samenstelling groep
Wil jij een groep konijnen die goed met elkaar omgaat, let dan goed op de samenstelling. Je kunt niet zomaar een paar konijnen bij elkaar zetten! Kies er bijvoorbeeld voor allemaal vreemde konijnen uit de opvang bij elkaar te zetten in je ren. Het is daarbij belangrijk dat de konijnen elkaar niet kennen en dat je ren konijnengeurvrij is. Ook een zwangere voedster aanschaffen is een idee. Je kunt dan twee mannetjes en twee of drie vrouwtjes houden.