Konijn laten chippen

Bij de dierenarts kun je, behalve je hond of kat, ook je konijn laten chippen. In tegenstelling tot bij honden is het chippen van je konijn echter niet verplicht. Een chip wordt onder de huid ingebracht via een speciale injectienaald. Via een zogenoemde reader kan de chip afgelezen worden. Als je konijn zoek raakt, kunnen de vinders de chip laten scannen en zijn jij en je bunny snel weer herenigd!

Chip inbrengen

De chip wordt met een steriele, holle naald onderhuids ingebracht. Het inbrengen is te vergelijken met een eenvoudige injectie en vrijwel pijnloos dus. Binnen enkele uren raakt de chip ingekapseld in het omliggende weefsel en komt dan niet meer van zijn plaats. Je konijn kan de chip dus niet verliezen en hij blijft werkzaam zolang het dier leeft.

Chip registreren

Een chip bevat zelf geen persoon- of adresgegevens, maar een uniek nummer. Dit nummer dient geregistreerd te worden. Op die manier worden persoonlijke gegevens van de eigenaar van het dier gekoppeld aan de chip zodat kan worden vastgelegd wie de eigenaar is van het dier. Het is daarom belangrijk na het chippen direct je konijn te registreren, anders heeft de chip totaal geen zin.
Registratie wordt in de meeste gevallen door de dierenarts geregeld, maar vraag dit altijd even goed na. Soms dien je dit namelijk zelf te doen of moet je de registratie nog even bevestigen.

Herenigen vermiste/gevonden huisdieren

Vrijwel alle dierenartsen hebben een reader om de chip mee uit te lezen, net als de dierenambulances en veel asiels. Wanneer een konijn gevonden wordt, zal altijd eerst gekeken worden of het dier voorzien is van chip om zo het baasje te achterhalen. Actuele registratiegegevens van de chip zijn daarom van groot belang! Is het baasje achterhaald? Dan volgt de hereniging snel!

Gegevens van chip opvragen

Een snelle en handige manier van opvragen van de chipgegevens is via het internet. Via petbase.eu kun je zoeken op de code van de chip. Op deze site zijn links te vinden naar alle databanken voor gezelschapsdieren in Nederland. Dit werkt niet alleen voor konijnen, maar voor alle gechipte gezelschapsdieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *