De Clownvis, schattige vissoort

Clownvisjes, door de film Finding Nemo kent vrijwel iedereen deze schattige visjes wel. Dankzij deze populaire animatiefilm, waarin het clownvisje Nemo zijn vader kwijtraakt in de grote oceaan, werd het clownvisje erg populair. Maar wat voor visje is het nu? En waar komt deze vissoort voor? In dit artikel meer over deze kleine vissoort!

  • Leefomgeving: zoute wateren, verschillende oceanen en zeeën
  • Maximale afmetingen: 10 a 11 centimeter
  • Kleuren: oranje met drie witte banden; zwarte contrasten
  • Wetenschappelijke benaming: amphiprion ocellaris
  • Andere benamingen: harlekijnvisje, driebands anemoonvis

De clownvis

clownvis in zeeanemoonDe Clownvis is een kleine, maar door zijn kleuren en tekening opvallende vissoort die leeft in zoute wateren. Het uiterlijk doet erg vriendelijk aan. Het diertje is fel oranje van kleur en heeft brede, witte strepen die afgebakend zijn met zwarte randjes. De clownvis wordt door zijn uiterlijk en leefgewoonten ook wel driebands anemoonvis genoemd: driebands vanwege de drie witte verticale banden op het lichaam en anemoon omdat ze altijd samen met een zeeanemoon leven. Andere veelgebruikte benaming is het harlekijnvisje of volgens de latijnse benaming “amphiprion ocellaris”.

Oorsprong en natuurlijke leefomgeving

Deze vissoort vindt zijn oorsprong in de Rode Zee, de Stille Oceaan en de Indische oceaan. Ook bij de wateren rond Australië heb je de kans de visjes tegen te komen.

Clownvisjes leven altijd in en rondom een zeeanemoon. Deze beschermen het opvallende en kwetsbare visje tegen vijanden. Tussen de tentakels van de zeeanemoon, die voorzien zijn van netelcellen, is het visje beschermd tegen aanvallen van roofvissen. Een speciaal huidslijm op de schubben beschermt de vis tegen het steken van deze tentakels. Door dit slijm herkent de anemoon de vis namelijk niet als “lichaamsvreemd” en zal het zijn netelcellen niet activeren.

Het leuke is dat de vis ook wat terug doet voor zijn gastheer. Zo zorgt hij ervoor dat hij vrij van parasieten blijft door deze op te eten. Daarnaast beschermen ze hun anemoon tegen andere vissen die deze zien als lekkernij. De anemoon eet op zijn beurt voedselrestjes van de vissen. Zo leven ze perfect met elkaar samen!

Voeding

De clownvisjes hebben een uitgebreid dieet. Ze voeden zich met allerlei kleine lekkernijen die zich in het water bevinden, van larven van verschillende insecten tot krill (kleine ongewervelde, garnaalachtige zeedieren). Door snel vanuit de anemoon tevoorschijn te schieten vangt de vis zijn prooi. Daarnaast eten de vissen parasieten die zich op de anemoon bevinden.

Clownvisje houden in aquarium

De driebands anemoonvis is gemakkelijk in een aquarium te houden. Dit vis wordt niet veel groter dan 10 centimeter en is door zijn afmetingen prima in een aquarium van minimaal 70 a 80 centimeter te houden. Houdt er wel rekening mee dat het zoutwatervissen zijn en dat ze warm water nodig hebben (tussen de 23 en 26 graden). Daarnaast is het raadzaam eveneens een zeeanemoon in het aquarium op te nemen. Koop gelijk een anemonenpaartje, de visjes voelen zich dan het meest op hun gemak.

Clownvis kopen

Een clownvis is te koop bij gespecialiseerde dierenwinkels en winkels die specialist zijn op gebied van aquaria en vissen. De visjes kosten een paar tientjes (zo’n 20 euro). In het juiste aquarium en met de juiste verzorging zul je lang plezier van ze hebben!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.