De strepen van een zebra

Zebra’s zijn net als ezels en muildieren familie van het paard. Het dier onderscheidt zich natuurlijk van de rest door zijn opvallende strepenpatroon. Die strepen zitten er niet zomaar, ze hebben wel degelijk een betekenis.

Camouflage

Sommige wetenschappers denken dat de opvallende huid van de zebra dient als camouflage. Roofdieren zouden in verwarring kunnen worden gebracht als de zebra’s voor hen wegrennen. De strepen lopen dan namelijk in elkaar over en dat geeft een rommelig beeld. Aan de andere kant is eigenlijk geen enkel dier opvallender dan een zebra. De kleuren zwart en wit komen nauwelijks in de natuur voor en springen dus zeker in het oog. Je kunt je dus afvragen of de camouflagetheorie opgaat.

Herkenning

De zwarte strepen zijn in ieder geval van nut voor de zebra’s zelf; zij kunnen elkaar er namelijk aan herkennen. Geen enkel strepenpatroon is hetzelfde. Iedere zebra heet zijn eigen ‘vingerafdruk’. Dit is met name handig voor veulentjes die op zoek zijn naar hun moeder. De moeders zelf hebben het lastiger; hun jonkies krijgen hun specifieke strepenpatroon pas rond de leeftijd van vier maanden. Voor die tijd zijn de veulens nog geelbruin van kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *