Piranha’s

De piranha’s behoren tot de familie characidae, een van de grootste visfamilies (er behoren meer dan 1300 soorten tot deze familie. Geslachten zijn Serrasalmo, Rooseveltiella en Pygocentrus. Verspreidingsgebied van deze vissen is zeer groot en strekt zich uit over vrijwel geheel Zuid-Amerika, waar ze in de meest verschillende biotopen voorkomen. Doordat de scherpe buikkant gezaagd is wordt de vis gerekend onder de zaagzalmen.

  • Dieet: Voornamelijk vissen, maar ook gewonde zoogdieren kunnen het slachtoffer worden van een school piranha’s
  • Leefomgeving: Grote en kleine rivieren in Zuid-Amerika (Amazone gebied)

Gedrag

Met hun bijzonder scherpe gebit en de grote aantallen waarin ze leven zijn het in principe geduchte roofvissen. Hun slechte reputatie berust echter grotendeels op sterke verhalen. In werkelijkheid zijn het eerder wat schuwe vissen, die pas aanvallen als ze volkomen zeker van hun zaak zijn.

Eetgewoonte

De vraatzucht van deze vissen is vrijwel onvoorstelbaar, hoewel men dit ook weer niet al te overdreven moet voorstellen. Het natuurlijk voedsel bestaat gewoonlijk uit vissen, en jonge te water geraakte dieren en zelden uit grotere dieren of mensen. Gevaarlijker wordt de situatie als wanneer er zich bloed of wondvocht met het water mengt, wat kan gebeuren door een gewond mens of dier welke zich in het water bevindt/valt. In dit geval overvallen de bloeddorstige piranha’s blindelings het slachtoffer en hoe meer het slachtoffer zich verzet hoe meer de roofzucht toeneemt.

Piranha in een aquarium

Voor de normale huisaquaria zijn piranha’s om verschillende redenen eigenlijk niet heel geschikt; eigenlijk alleen nog maar in het jeugdstadium van de vissen. Echter in grote openbare aquaria kan een grote groep een overweldigende indruk maken op de toeschouwers. In het aquarium komen de dieren het best tot hun recht met een donkere achtergrond, en ook enkele kienhoutstronken mogen niet ontbreken.

Aan de waterkwaliteit van het aquarium worden weinig eigenlijk geen eisen gesteld en ook aan de temperatuur worden weinig eisen gesteld geen (uiteraard wel boven de 19 C). Piranha’s zijn sterke vissen welke weinig gevoelig zijn voor aquariumziekten en parasitaire besmettingen.

Om een goede school te krijgen, waarin de dieren elkaar goed verdragen, is het aan te raden met een grote groep jonge dieren te beginnen, waar de zwakkere en eventuele zieke dieren zullen worden aangevallen waardoor binnen de school een natuurlijke selectie bestaat waarin de sterkste overblijven.

Dieren die men regelmatig in speciaalzaken zal aantreffen zijn Pygocentrus piraya, Rooseveltiella nattereri en de Serrasalmo rhombeus. Ze kunnen in de natuur een lengte van 35 cm (soms nog veel groter!), echter in aquaria blijven ze vaak aanzienlijk kleiner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.