Bengaalse kat

De Bengaal is een raskat met het uiterlijk van een wilde kat, maar het karakter van een huiskat. Door het opvallende uiterlijk is de bengaalse kat een steeds populairder kattenras aan het worden. Het indrukwekkende uiterlijk en de mooie tekeningen van de vacht doen denken aan grote katachtigen. Toch is dit ras zeer lief en gezellig.


Algemeen | Afkomst | Vacht | Karakter | Gedrag | Leefomgeving | Gezondheid


HerkomstVerenigde Staten
Gewicht4-7 kg
GrootteMiddelgroot
VachtkleurLuipaardachtig
VachttypeKort
KarakterActief, speels, intelligent
Levensverwachting12-16 jaar
Gezondheids- problemenGeen erfelijke ziekten
BijzonderhedenGedeeltelijk wilde voorouder, houdt van water, kan worden getraind om aan de lijn te lopen

Afkomst Bengaal

Belgaalse katten zijn in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstaan in de Verenigde Staten. Mensen zijn toen begonnen met het kruisen van Aziatische tijgerkatten of luipaardkatten en een gewone huiskatten en andere raskatten. Hieruit ontstond een nieuw kattenras, het ras dat we tegenwoordig kennen als de bengaal of bengaalse tijgerkat. Kenmerkend zijn de prachtige vachttekeningen met vlekkenpatronen die meer doen denken aan die van een tijger of luipaard dan van een gewone huiskat.

Vacht van de bengaalse kat

De vacht van een bengaal is uniek. Hij ziet er niet alleen zeer mooie uit door de opvallende tekeningen, de haren van een bengaalse kat voelen ook erg zacht aan. Hoe meer je het dier aait, des te meer de vacht gaat glimmen. Soms lijkt het wel of de haren bestrooid zijn met goudstof en glittert hij in het licht. De vacht vergt weinig tot geen verzorging. Borstelen is niet nodig omdat dit ras weinig verhaart. Borstelen is zelfs af te raden aangezien dit slecht is voor de vacht.

Tabbypatroon

De vacht van bengaalse katten kan drie tabbypatronen hebben: rozetten (vlekken waarbij een gedeelte van de vlek donkerder van kleur is), vlekken of marble. Ongeacht het patroon heeft de bengaalse kat vlekken op de buik. Kleurstellingen kunnen echter van kat tot kat sterk verschillen:

  • Geelachtig tot donkerdere oranje-tinten met een zwart of bruin tabbypatroon en groene ogen
  • Crèmekleurige basis met een blauw-achtig tabbypatroon en groene ogen
  • Witte tot ivoorkleurige basiskleur met een zwart of bruin tabbypatroon en blauwe ogen
  • Sepia-gelige, kleurrijke basiskleur met een donker tabbypatroon en groene ogen
  • Effen zwart en groene ogen

Karakter

nieuwsgierige bengaalse kat

Bengaalse katten zijn niet snel bang, ze zien nergens gevaar in. Hierdoor kunnen ze vrij roekeloos zijn en risico’s nemen bij het spelen. Het is dan ook aan te raden je kat goed in de gaten te houden. Ze kunnen erg actief zijn en soms wel uren door het huis rennen, de trap op en af en door de kamer.
Bengaalse katten staan niet echt bekend als schootkatten of katten die graag komen knuffelen, al houden veel bengalen er wel degelijk van lekker geaaid te worden. Kopjes geven en spelen zijn ze echter dol op. Daarnaast zit dit ras graag op hoge plekken. Dit is te danken aan het sterk ontwikkelde territoriuminstinct wat ervoor zorgt dat het dier graag altijd het overzicht behoudt.
Sociaal is zeker ook een kenmerk dat dit ras omschrijft: ze kunnen goed opschieten met andere katten, honden en ook met kinderen gaat gaan ze goed samen.

Gedrag

Bengaalse zijn slimme, speelse katten. Zo zijn ze in staat deuren te openen en “praten” ze graag tegen je. Hierdoor lijkt het net of je een gesprek met ze kunt voeren en dat je ook daadwerkelijk begrepen wordt.
Ze zijn erg actief en kunnen eigenwijs zijn. Bengalen kunnen beter niet te veel alleen gelaten worden, ze kunnen zich dan gaan vervelen. Gezelschap en veel aandacht is waarvan dit kattenras echt geniet.

Liefde voor water

Opvallend is daarnaast de liefde voor water. Waar andere kattensoorten vaak bang zijn voor water, heeft water een grote aantrekkingskracht op bengalen. Een waterbak wordt zeker gewaardeerd! Leuk om eens te proberen: gooi een speeltje in het water en laat je kat het er weer uit vissen! Plezier gegarandeerd! Let op met waterbakjes voor drinkwater, deze kunnen ook als speelgoed gezien worden en omgegooid worden. Bengalen drinken graag uit de kraan, zelfs het stromende water van de douche of bad is voor deze kattensoort zeer interessant. Vaak houden ze er zelfs van bij je in bad te komen liggen!

Speels

Ook leuk om eens te proberen: gooi een klein speeltje of een rietje of haarspeldje weg. De kans bestaat dat je kat het ophaalt en apporteert. Kijk er ook zeker niet gek van op als kleine voorwerpen verdwijnen. Grote kans dat deze spulletje terug te vinden zijn rond de krabpaal.

Aanpassen omgeving

Gezien het speelse karakter van de bengaal is het verstandig een aantal aanpassingen aan de leefruimte te doen. Zo dient de kat voldoende beweegruimte geboden te worden. Een krabpaal is onmisbaar zodat hij zich lekker kan uitleven. Zorg er daarnaast voor dat er hoog plekje is waar hij kan zitten met overzicht over de leefomgeving. Het is af te raden ze naar buiten te laten. Door het soms wat onvoorzichtige en roekeloze gedrag kan dit voor gevaarlijke situaties voor de kat zorgen. Daarnaast is het een zeldzame en kostbare raskat die gevoelig is voor diefstal.

Gezondheid

Hoewel de Bengaalse kat over het algemeen als een gezond ras wordt beschouwd, zijn er enkele gezondheidsproblemen die specifiek bij dit ras voorkomen. Het is belangrijk om de gezondheid van je kat goed in de gaten te houden en medische hulp te zoeken wanneer je veranderingen in het gedrag of de gezondheid opmerkt. Hieronder een aantal van de belangrijkste aandachtspunten:

Genetische afwijkingen

Het ras heeft geen specifieke genetische afwijkingen die vaak voorkomen, maar ook bij gezonde kattenrassen is het mogelijk dat jongen toch iets erven van ouders.

Een van de meest voorkomende genetische afwijkingen is hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een aandoening waarbij de wanden van het hart te dik worden, wat kan leiden tot hartfalen. Om dit risico te verminderen, is het belangrijk om het dier regelmatig te laten controleren op HCM door een dierenarts met behulp van echocardiografie.

Een andere genetische afwijking die bij de Bengaalse kat kan voorkomen, is progressieve retinale atrofie (PRA), een aandoening waarbij de cellen in het netvlies van het oog afsterven en leiden tot blindheid. Gelukkig is er een DNA-test beschikbaar om PRA op te sporen waardoor fokkers kunnen voorkomen dat ze katten fokken die deze aandoening hebben.

Overgevoeligheden

Sommige Bengaalse katten kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met het introduceren van nieuwe voeding aan je Bengaalse kat. Vermoed je dat je Bengaal een overgevoeligheid heeft? Dan is het belangrijk je dierenarts te raadplegen voor advies.

Aandoeningen

Een van de meest voorkomende aandoeningen bij Bengaalse katten is buikpijn en diarree, vaak veroorzaakt door voedselintolerantie of infecties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.