Hoe oud wordt een goudvis?

Hoe oud wordt een goudvis nu eigenlijk? Dit is een vraag die niet veel mensen zich afvragen wanneer ze een goudvis aanschaffen. En omdat goudvissen niet veel aandacht vereisen en goedkoop in aanschaf zijn, worden jaarlijks miljoenen van deze diertjes verkocht in Nederland. Maar realiseer je dat een goudvis jaren aandacht vraagt!

Levensverwachting goudvis

Een goudvis kan een leeftijd bereiken tussen de 18 en 25 jaar. Er zijn zelfs uitschieters bekend welke oplopen tot maar liefst 49 jaar! Nu zal lang niet iedere goudvis tientallen jaren meegaan. De uiteindelijke leeftijd die de vis kan halen is afhankelijk van verzorging en leefomgeving. Een goudvis die in Nederland als huisdier gehouden wordt zal gemiddeld niet veel ouder worden dan een jaar.

Gemiddelde leeftijd goudvis

Onderstaande geven een goede indicatie voor de levensverwachting van goudvissen in verschillende levensomstandigheden. De gemiddelde goudvis die in Nederland gehouden wordt, blijkt uit de cijfers helaas een zeer slecht leven te hebben:

 • Gemiddelde levensverwachting Goudvis: 18-25 jaar
 • uitschieters zeer oude goudvissen: tot 49 jaar
 • Gemiddelde levensverwachting goudvis in Nederland: <1 jaar
 • Goudvis in vissenkom: 0,5 jaar
 • Goudvis met voldoende ruimte (aquarium / vijver), goede kwaliteit water en juiste verzorging: 20 jaar

Aquarium, vissenkom of vijver: leefomgeving heeft grote impact op levensverwachting

In Nederland werden de meeste goudvissen traditioneel gehouden in een vissenkom. Vissen die in een kom leven worden over het algemeen niet veel ouder dan een jaar. Probleem hiermee is dat er in een vissenkom onvoldoende water zit dat snel warm wordt. Goudvissen zijn koudwaterdieren, waardoor dit voor problemen zorgt en de vissen vroegtijdig overlijden. Daarnaast is eenzaamheid ook niet levensbevorderend. Goudvissen zijn dieren die niet goed in eenzaamheid kunnen leven. Wanneer ze met meerderen leven zullen ze ouder worden.
In een aquarium of vijver met oog voor waterkwaliteit en voldoende andere vissen zal een goudvis ouder worden. Afhankelijk van de verzorging is 20 jaar geen uitzonderlijke leeftijd.

Gerelateerde artikelen

Eén gedachte over “Hoe oud wordt een goudvis?

 • december 11, 2018 om 6:22 pm
  Permalink

  Hallo,

  Ik ben heel blij voor me zelf dat ik niet in dat cijfer zit dat de goudvissen in nederland slechte verzorging krijgen.
  Mijn 2 goudvissen zijn nu boven 7 jaar, en zijn net zo lang als een (mannen) middel vinger.
  Ze krijgen vanaf ‘t begin om de 3 dagen schoon water, en ook elke dag voer ( wat dat eigenlijk te veel is ) en ook natuurlijk grote vissenkom.

  Dat wou ik even kwijt.

  Met vriendelijke groeten
  Fatima

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *