De Japanse meeuw is een prachtige siervogel, die door veel mensen gehouden wordt. Het is een bijzonder sociaal en daarbij rustig diertje, die zich het prettigste voelt in kleine gezelschappen. Zeker wanneer je regelmatig van huis gaat, kan het daarom slim zijn om dit dier te combineren met een soortgenoot of een andere vogelsoort uit zijn familie. Hierbij geldt dat het dier zelfs het liefste met minimaal drie vogels leeft, in plaats van in een paartje. Vaak heeft het dier een lengte van tussen de 11 en 12 centimeter.
Herkomst van de Japanse meeuw
Van oorsprong is de Japanse meeuw afkomstig uit Japan en China, waar de vogel voortkwam uit verschillende andere vogelsoorten. In het bijzonder uit verschillende lonchura’s. Door de jaren heen heeft het dier verschillende mutaties ondergaan, waarbij het verschil voornamelijk in de kleur van de Japanse meeuw zit. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen drie soorten van de Japanse meeuw, namelijk: een vogel met of zonder buiktekening en een vogel met een complete tekening.
Uiterlijk van deze vogelsoort
Zoals reeds beschreven werd, komt de Japanse meeuw in verschillende soorten voor. De vogels met een buiktekening hebben over het algemeen een mokkabruine, grijze of roodbruine kleur. Ook donkerbruine Japanse meeuwen komen voor. Wanneer een vogel geen buiktekening heeft, dan zal het dier vaak een roodbruinpastellen, mokkapastellen, crème-achtige of witte kleur hebben. Wist je dat er ook albino’s voorkomen binnen deze vogelsoort? Deze vogels zijn volledig wit van kleur en hebben opvallend rode ogen. Kijken we naar de laatste categorie, de vogels met een complete tekening, dan valt er onderscheid te maken tussen dieren met of zonder kap, een dier met of zonder oogtekening, enzovoorts.
Natuurlijke leefomgeving van een Japanse meeuw
Doordat de Japanse meeuw een bijzonder geharde vogel is, kan deze zowel binnen als buiten leven. Toch komt deze vogelsoort niet meer in het wild voor! Het dier is voortgekomen uit het kweken met lonchura’s, die nog wel in het wild leven. Kijk bijvoorbeeld naar de Kastanjenon, die vooral in het zuidelijke en zuidoostelijke deel van Azië leeft. Doordat de Japanse meeuw niet gewend is om in de wilde natuur te leven, is de kans klein dat een beestje dit zou overleven als men deze vrijlaat.
Leefomgeving in gevangenschap
Vanuit Japan en China is de Japanse meeuw over een groot deel van de wereld verspreid. Vogelliefhebbers houden deze vogelsoort uit hobby, of om mee te doen aan wedstrijden voor vogels. Zoals reeds beschreven werd kan het dier zowel in huis, als buiten gehouden worden. In de winter moet het dier zich op een vorstvrije plek kunnen verstoppen. Zorg daarom voor voldoende warmte in de buitenvolière of haal de vogels al vroeg in de herfst naar binnen. Het dier past zich razendsnel aan, wat deze vogelsoort populair maakt onder liefhebbers. Ook kunnen de dieren het goed met andere vogelsoorten vinden, door hun sociale karakter. Het liefst leven ze in een grotere groep vogels. Houd er rekening mee dat de Japanse meeuw door z’n vredelievende karakter minder goed te combineren valt met vechtgrage of brutale vogels.
Foto: wikipedia / CC
Ik heb twee Japanse meeuwtjes.Gewone kleur, en ze leefden goed samen. Helaas is er 1 dood gegaan en kocht ik en wit japanse meeuw. Dat is een vrouwtje want ze legt geregeld eieren. Eerst ging het goed naar het vrouwtje wordt steeds agressiever. Het mannetje wil op het nest zitten, maar wordt vaak verjaagd. het vrouwtje maakt ook meer lawaai, tot in de late avond, trompetgeluid. De laatste tijd worden er ook steeds eitjes stukgemaakt en zijn niet bevrucht. Wat kan ik doen, ze uit elkaar halen?
mw G.J.van den Berg-Hulshof