Diarree, bij de meeste diersoorten is dit niet direct een signaal dat iets ernstig mis is. Bij konijnen ligt dit echter anders. De diertjes hebben erg gevoelige darmen. Diarree is voor een konijn niet alleen heel vervelend, maar kan al snel levensbedreigend worden. Toch krijgen veel jonge konijntjes last van diarree. Een gevaarlijke situatie tijdig herkennen is daarom erg belangrijk!
Meerdere soorten ontlasting
Om wat beter te begrijpen wat er precies met het konijn aan de hand is, is het belangrijk te realiseren dat een konijn verschillende soorten ontlasting heeft. Naast de standaard ontlasting heeft een konijn nog een tweede soort keutels. Deze keutels komen vanuit de blinde-darm. In deze darm zijn grote hoeveelheden natuurlijke bacterieën en schimmels aanwezig die essentiële voedingsstoffen produceren en het dier tegen schadelijke ziektekiemen beschermen. Deze stoffen worden meegegeven aan de keutels. Het konijn eet deze direct op wanneer ze via de anus naar buiten komen. Op deze manier krijgt het dier deze belangrijke stoffen binnen.
Types diarree
Een konijn kan last hebben van verschillende soorten diarree. Gelukkig is het vaak onschuldig, maar er zijn soorten en signalen waarbij je actie moet ondernemen.
Verdunde, zachte keutels
Wanneer een konijn verkeerde voeding krijgt is dit snel terug te zien in de ontlasting van het dier. Een verkeerd dieet irriteert de kwetsbare darmen al snel en resulteert in veranderende ontlasting. Een goed signaal om het voedingspatroon aan te passen.
Andere oorzaak kan de gevoelige darmen van konijnen. Gedurende de groei van een jong konijntje ontwikkelt het darmstelsel zich sterk. De bacteriën die nodig zijn voor het tot stand komen van een goede darmflora krijgen ze mee van hun moeder. Wanneer een baby konijntje te snel bij de moeder wordt weggehaald (voordat ze acht weken oud zijn), kan het zijn dat de darmflora nog te zwak is om alle stress die komt kijken bij het verhuizen naar de nieuwe eigenaar te kunnen verdragen. Niet zelden gaan konijntjes dan ook bij hun nieuwe baasje erg aan de diarree.
Risico
Verdunde ontlasting is vaak een signaal dat het dier verkeerde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo lang het dier niet ziek is, is het veelal voldoende het dier een paar dagen alleen hooi en water te geven. Gaat de diarree niet over, of vertoont het konijn naast de verdunde ontlasting toch andere signalen, raadpleeg dan snel een dierenarts.
Plakpoep
Plakpoep is iets wat vaak voorkomt bij konijnen. Plakpoep is zichtbaar als poepresten die aan het achterwerk van het dier vastgeplakt zitten. Deze ontlasting bestaat uit blinde-darmkeutels zachter dan normaal zijn. Het konijn kan deze niet meer opeten, waardoor ze achterblijven op het achterwerk en hier samenklonteren. Veelal ontstaat deze vorm van diarree door verkeerde voeding: voeding die te veel koolhydraten bevat en in verhouding te weinig hooi. Gemengd voer of brood zijn vaak boosdoeners.
Risico
Het risico van plakpoep is vooral in de zomer groot. Gedurende warme dagen leggen vliegen eitjes op de konijnen. Uit deze eitjes kruipen maden die zich in de poep kunnen nestelen. Wanneer dit verwaarloosd wordt, kunnen de maden zich in het vlees van het konijn eten. Dit is een zeer pijnlijke situatie en kan de dood betekenen.
Waterdunne ontlasting
Waterdunne ontlasting kan verschillende oorzaken hebben en is een ernstig gezondheidsrisico. Echte dunne diarree wordt veelal veroorzaakt door een worminfectie (rondwormen, lintwormen) of een andere infectie die het darmslijmvlies aantast, bijvoorbeeld een infactie ontstaan door de darmziekte coccidiose. Dit is een darminfectie die veroorzaakt wordt door een parasiet. Het komt vaker voor bij kleine konijnen en is erg gevaarlijk.
Risico
(Zeer) dunne ontlasting brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Vooral jonge konijntjes drogen hier zeer snel van uit. Wanneer je echt dunne (waaterige, vormloze) ontlasting constateert bij je konijn doe je er verstandig aan direct een dierenarts te raadplegen.
Niet altijd onschuldig
Diarree is dus niet altijd even onschuldig. Wanneer hier onvoldoende tegen behandeld wordt, kan het konijn uitdrogen en zelfs sterven. Raadpleeg bij twijfel dus altijd een dierenarts!