Deze hamstersoort behoort – gezien zijn uiterlijk natuurlijk – tot de zogenoemde langstaarthamsters. De Chinese dwerghamster is dan ook niet nauw verwant met andere dwerghamsters. Hij wordt in Nederland slechts door een klein aantal liefhebbers gehouden. Dat is eigenlijk zonde, want het een superlief huisdier dat snel handtam te maken is.
Uiterlijk
De Chinese dwerghamster (Cricetulus griseus) is niet direct familie van andere soorten dwerghamsters zoals de Korenwolf en de Syrische hamster. Hij heeft dan ook een ander uiterlijk. De Chinese hamster heeft niet zo’n bol lichaam als andere dwerghamsters, maar juist een dun, lang lichaam. De staart is langer dan die van andere soorten dwerghamsters. De vacht is grijsbruin, gevlekt of wit, vaak met een dunne zwartbruine streep. Het dier wordt ook wel streephamster genoemd, vanwege deze aalstreep die over zijn kop en rug loopt. Z’n vacht is ook niet zo zacht als bij andere hamstersoorten. De Chinese dwerghamster heeft donkere oren met een lichte rand.
Leefomgeving
De Chinese dwerghamster leeft in het wild in Mongolië en Noord-China.
Karakter
Bijzonder is dat deze dwerghamster solitair leeft en niet in groepen, zoals andere soorten. Zeker vrouwtjes moet je niet bij elkaar zetten. Het zijn erg actieve hamsters die graag bewegen. Met de staart klemt hij zich overal aan vast. Hij houdt dan ook erg van klimmen en klauteren, houd daar rekening mee als je voor deze hamster kiest.
Als huisdier
Chinese dwerghamster worden sinds de jaren zestig gehouden als huisdier, maar niet in groten getale. Ze kunnen zo’n vier jaar oud worden. Ze zijn iets sneller dan andere soorten en willen graag en veel klimmen. Zet daarom wat klimtoestelletjes in de kooi. Dan zal je Chinese dwerghamster zich zeker vermaken.
De hamsters hebben meer dierlijke eiwitten in hun voedsel nodig dan andere dwerghamsters.