Kanarie

De kanarie, een van de bekendste vogelsoorten. Veel mensen houden deze vogel als huisdier. Ze zijn leuk om naar te kijken, kunnen ook nog eens zeer mooi zingen en zijn ook nog eens gemakkelijk te verzorgen zijn. Allemaal redenen dat de kanarie tegenwoordig een zeer populaire vogel is.

Algemene kenmerken

Omdat er veel verschillende soorten kanaries bestaan, is het geven van algemene kenmerken lastig. Hieronder staan een aantal kenmerken van de meest voorkomende kanaries:

  • Levensverwachting kanarie: de gemiddelde kanarie wordt zo’n 10 jaar oud, maar hoe oud het beestje exact wordt hangt sterk af van de verzorging.
  • Afmetingen: 10 tot 12 centimeter, maar verschillende soorten postuurkanaries kunnen een dubbele grootte van zo’n 20 centimeter bereiken.
  • Spanwijdte: gemiddeld zo’n 20 tot 24 centimeter. Grote kanaries uiteraard meer.
  • Gewicht: zo’n 8 tot 25 gram. Grote kanaries zijn uiteraard zwaarder.
  • Nestgrootte: 3 tot 4 jongen per keer.

Verschillende soorten kanaries

Omdat kanaries verschillende eigenschappen hebben die geliefd zijn, zijn er tegenwoordig vele verschillende soorten kanaries ontstaan. Kanaries worden op verschillende kenmerken gekweekt, waardoor de volgende soorten ontstaan zijn:

  • Zangkanaries: gekweekt voor optimaal zanggeluid. Zingen helderder en mooier dan andere soorten.
  • Kleurkanaries: zijn gekweekt op kleur om zo de mooiste kleurstelling te creëren. Geel is natuurlijk de bekendste, maar rood en wit komen ook voor.
  • Postuurkanaries: gekweekt op uiterlijk en vorm (daarom ook wel vormkanaries genoemd). Dit type wordt vaak op tentoonstellingen gezien. Iedere soort van dit type heeft eigen kenmerken, waardoor onderling grote verschillen in uiterlijk en formaat mogelijk zijn.

Zangvogel

Een mannetjes kanarie staat bekend om zijn mooie zanggeluiden. Dit is dan ook de reden dat de kanarie tegenwoordig een populaire vogelsoort is. Het geluid van deze vogel is zelfs zo geliefd, dat verschillende rassen gekweekt zijn waarbij speciaal op zang geselecteerd is. Zo zijn rassen als de zangkanarie ontstaan. Voor een goede zangkanarie moet tegenwoordig een flink bedrag neergeteld worden. Maar ook voor wie genoegen neemt met een wat minder begaafde zanger is de gewone kanarie een zeer vermakelijke muzikant!

Kleurrijke vogel

Kanaries bestaan in verschillende kleurstellingen. De meest bekende zijn de gele, waarvan de kleur “kanariegeel” afgeleid is. Maar er bestaan naast geel een hele boel andere kleuren. Twee kleurtypes zijn te onderscheiden: gepigmenteerde (met bruine en zwarte tinten in de veren) en de ongepigmenteerde kleurkanaries (welke wit, geel of rood van kleur kunnen zijn).

Voeding

Wat geef je een kanarie eigenlijk te eten? Het best kies je voor speciale vogelvoeding. Dierenspeciaalzaken hebben speciale zaadmengsels te koop. Deze mengsels van zaden kun je zelf bijvoorbeeld nog aanvullen met eivoer, onkruidzaden en onkruiden als vogelmuur. Groente en fruit zullen ook in trek vallen, kijk alleen wel uit met Avocado (zie hieronder)! Over het algemeen geldt dat je een kanarie elke dag zoveel eten mag geven als hij op kan. Zo voorkom je dat hij snacks laat liggen of alleen de lekkere dingen eruit pikt en zo dus te weinig verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat mag een Kanarie (absoluut) niet eten?

  • Avocado: Let op met avocado! Deze vrucht is giftig voor vogels!
  • Sla: Pas ook op met sla, want daar kan je vogel diarree van krijgen.

Volière en binnenkooi mogelijk

Een kanarie is natuurlijk het leukst als je er veel naar kunt kijken en van de zanggeluiden kunt genieten. Nu kan het zingen van de vogel natuurlijk ook een reden zijn dat je de vogel het liefst buiten houdt. Gelukkig kan de kanarie prima zowel binnen als buiten gehouden worden.

Vogelkooi

Minimale afmetingen kooi: 40 cm bij 80 cm en 50 cm hoog.

Houdt met keuze voor de kooi rekening met voldoende leefruimte voor de vogel. Daarnaast kies je bij voorkeur voor een vierkante of rechthoekige kooi met minimaal drie dichte zijden. Op deze manier zijn er hoeken waar je kanarie zich kan “verstoppen” als hij zich onveilig voelt. In een ronde kooi vindt de kanarie minder beschutting en is de vliegruimte voor de vogel te beperkt.

Omdat kanaries niet klimmen, maar wel graag vliegen, is een niet heel hoge kooi die wel enigszins lang is het best. Op deze manier kan je vogel stukjes vliegen en goed bewegen.
Plaatsing kooi
Plaats een kooi met kanaries op een lichte plaats, maar niet in de directe zon. Daarnaast voelt de kanarie zich het veiligst wanneer hij hoger geplaatst is zodat hij niet van bovenaf benaderd wordt. Om deze reden plaats je de kooi op een minimale hoogte van ongeveer een meter.

inrichting
Bedek de bodem met schelpenzand, droog scherp metselzand of niet-stuivende kattenbakkorrels. Zorg er daarnaast voor dat er een aantal zitstokjes aanwezig zijn. Kies bij voorkeur voor minimaal twee stokjes en plaats deze op verschillende hoogten en eventueel verschillende richtingen zodat je vogel met wisselend uitzicht kan relaxen. Een zitstok heeft de juiste dikte als de vogelpootjes bijna de zitstok kunnen omsluiten. Een lekker badje is eveneens raadzaam aangezien vrijwel alle kanariesoorten een badje op zijn tijd erg kunnen waarderen.

Volière

Een kanarie kan ook prima buiten in een volière. Zorg in wel voor een tocht- en vorstvrij nachthok, anders komt je kanarie waarschijnlijk de winter niet door.

Samenstelling

Omdat het een sociaal vogelsoort is, houdt je het liefst meerdere kanaries samen. Een mannetje en een vrouwtje samen is de meest ideale samenstelling. Let in dit geval in de broedtijd wel goed op of ze samen gaan. Meerdere vrouwtjes samen kan prima, meerdere mannetjes is af te raden. Dit kan zorgen voor gevechten tussen de vogels, vooral in het broedseizoen.

5 gedachten over “Kanarie

  • 9 januari 2023 om 17:08
    Permalink

    mijn kanarie heeft een ring aan van 1998, zou dus 24 jaar zijn.

    Beantwoorden
  • 15 augustus 2020 om 15:39
    Permalink

    Vandaag 15 augustus is mijn oudste kanarie man overleden hij was van 2006 rode ring meschien wel de oudste kanarie van Nederland 14 jaar oud het ras rasaespanol dwergkanarie dus kanaries bij goede verzorging kunnen aardig wat jaartjes mee , het zijn gezellige zangvogeltjes .

    Beantwoorden
  • 12 november 2018 om 13:14
    Permalink

    Wij hebben een gele kanarie een mannetje, die is rond de Kerstdagen in 2002 aan komen vliegen. Wij noemen hem Chrisje, omdat het rond de Kerst was.
    Hij heeft jaren lang prachtig gezongen. Wij hebben hem ook elke dag goed verzorgd,
    en dat doen we nog steeds, alles op tijd.
    Helaas is hij nu blind, zit op zijn stokje voor de etensbakjes maar geniet nog steeds van een stukje eigeel of fruit. Af en toe laat hij nog wel eens een geluidje horen.
    Wij hebben hem nu al 16 jaar.

    Beantwoorden
    • 19 februari 2021 om 16:27
      Permalink

      Beste Mulder, omstreken eind mei begin juni 2005 kwam exact ook een mannetje kanarie
      ons balkon binnen vliegen. Der jaren heen zijn mijn overige kanaries helaas overleden, maar de gele mannetje die leeft nog steeds. We hebben hem nu ongeveer 17 jaar wordt elke dag goed verzorgd. We zijn wel sterk aan het twijfelen of onze kanarie ook ondertussen blind is ? Oogjes zijn wel gewoon open.

      Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.