Wanneer laat je je kat voor het eerst naar buiten?

Je kat voor het eerst naar buiten laten kan spannend zijn. Je weet immers niet hoe hij hierop zal reageren. Daarnaast wachten hem allerlei nieuwe indrukken en schuilen er verschillende gevaren die nog onbekend zijn voor het beestje. Auto’s, honden, dominante andere katten, allemaal nieuwe indrukken om mee te leren omgaan. Gelukkig is het eigenlijk helemaal niet zo spannend, maar juist een leuke ervaring. Zeker met deze tips wordt het voor de eerste keer naar buiten gaan voor je kat een feestje!

Eerst inentingen

Je doet er verstandig aan je kat niet naar buiten te laten tot hij zijn inentingen gehad heeft. De inentingen beschermen tegen ziektes, aandoeningen en veelvoorkomende infecties die katten onderling kunnen verspreiden tijdens bijvoorbeeld een gevecht. Daarnaast beschermt het tegen narigheden die vanuit de omgeving verspreid kan worden. Zorg er daarom voor dat je kat niet naar buiten gaat tot hij is ingeënt.

Eerst castreren of steriliseren

Zorg er ook voor dat je kat of poes pas naar buiten gaat wanneer ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Een on-gecastreerde kat zal wanneer hij naar buiten gaat op zoek gaan naar een krolse poes. Daarnaast zal een kat die nog niet gecastreerd is sneller het gevecht aangaan met andere katten, met de gevolgen van dien. Castratie of sterilisatie lost deze problemen op en zorgt ervoor dat jij je kat met een gerust hart buiten kunt laten!

6 maanden

Wanneer je kat voor het eerst buiten komt, zijn er een hoop nieuwe indrukken. Daarnaast zijn er gevaren waartegen je kat zich zal moeten kunnen verweren. Denk aan andere katten die zich bedreigd voelen omdat er een nieuwe kat in hun territorium binnendringt. Een jong kitten kan zich moeilijker verweren. Zorg er daarom voor dat je kat tenminste 6 maanden oud is wanneer je hem naar buiten laat. Daarbij is het belangrijk dat je wel zorgt dat hij volledig aan zijn thuis gewend is. Laat je kat, ook al is hij ouder dan 6 maanden, zeker na bijvoorbeeld een verhuizing niet direct naar buiten. Bijkomend voordeel: je hebt 6 maanden de tijd de inentingen en castratie te regelen. Deze zouden na die tijd al wel geregeld moeten zijn.

Alvast laten wennen

Naar buiten gaan is een indrukwekkende ervaring voor katten. Ze maken kennis met elementen die ze binnen niet ervaren. Wind, regen, kou of juist warmte en allerlei nieuwe geuren die ze nog niet kennen zijn enkele voorbeelden. Om het aantal nieuwe prikkels te beperken wanneer de kat voor het eerst echt los buiten mag lopen, kan het daarom handig zijn het dier alvast eens te laten wennen. Laat je kitten of kat eens buiten aan een lijntje met een speciaal tuigje. Op deze manier kan het dier kennis maken met de tuin, maar niet verder dan jij wilt. Als het dan eindelijk echt zover is dat hij zelfstandig naar buiten kan, dan is hij alvast gewend!

Trixie kittentuigje

Kittentuigje met riem

medpets logo € 7,95
Bekijken

Trixie luxe kattentuig

Extra comfortabel tuigje voor katten

medpets logo v.a. € 12,95
Bekijken

Structuur in voeding

Wanneer het dan eindelijk zo ver is en je kat gaat voor het eerst naar buiten, is het verstandig te zorgen voor een reden om terug te komen. Zeker de eerste keren kan dit helpen en kan het jezelf gerust stellen. Door je kat ’s ochtends naar buiten te laten zonder eerst eten te geven, zal je kat wanneer hij honger krijgt gemakkelijker terug naar huis komen. Laat hem bij voorkeur pas na de ochtendspits naar buiten, het is dan wat rustiger op straat waardoor hij rustiger kan wennen aan alle nieuwe indrukken.

Wanneer je bovenstaande tips in acht neemt zul je zien dat je je kat met veel plezier buiten laat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.