Vogel vangen, hoe doe je dit het best?

Vogels, het zijn leuke dieren om naar te kijken. Ze fluiten of praten vrolijk, huppen in hun kooi van stokje naar stokje en vliegen wat in het rond. Maar soms is het nodig je parkiet of duif vast te pakken, bijvoorbeeld om medicatie toe te dienen of hem mee te nemen naar bijvoorbeeld de dierenarts. Hoe kun je je vogel dan het best vangen en vastpakken? In dit artikel de stappen en een paar hele handige tips om je vogel te vangen en vast te houden.

Kleine vogel vastpakken

Vogel vasthouden
Een kleine vogel is vaak het gemakkelijkst met de blote hand te pakken. Benader de vogel rustig van achteren met je hand en grijp hem voorzichtig met je duim en wijsvinger vast. Je handpalm ligt op de rug van het dier waardoor je zijn vleugels in bedwang kan houden. Knijp niet te hard! Vogels zijn kwetsbare dieren die snel geblesseerd raken. Het best verduister je de ruimte of kooi waarin het dier leeft. Hierdoor zal je vogel rustiger blijven. Het is sowieso handig je gordijnen te sluiten om te voorkomen dat het dier hard tegen de ramen vliegt.

Grotere vogels vangen

Grotere vogels, zoals papegaaien, kun je beter benaderen met een handdoek. Al je een doek om je duim en wijsvinger houdt, zal je vriendje nieuwsgierig worden. Met je duim en wijsvinger van je andere hand kun je hem vervolgens van achter vastpakken. De handdoek komt vervolgens kijken bij het in bedwang houden van de vleugels. Gooi de handdoek om de vleugels om te voorkomen dat het dier zich met zijn krachtige vleugels weet los te schudden of zichzelf blesseerd.

Stress beperken

Het vangen en vasthouden kan voor je vogel als erg spannend ervaren worden en levert hem dan ook de nodige spanning en stress op. Houd het stressniveau van je vogel altijd goed in de gaten. Zeker voor kleine vogels is stress erg gevaarlijk, ze kunnen zelfs een hartstilstand krijgen wanneer ze erg schrikken. Daarnaast zijn vogels erg kwetsbare dieren die je vooral niet te stevig mag vastpakken. Dit kan zelfs fataal zijn omdat je al snel de ademhaling kunt belemmeren. Wees voorzichtig en ga met beleid te werk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.