De Russische dwerghamster, kortweg Rus genoemd, behoort tot de groep van nacht- en schemerdieren: ze zijn dus met name in de avond en nacht actief. Een Rus went eenvoudig aan een actieve rol overdag door op een vaste tijd te voeren. Ook zijn ze zeer nieuwsgierig, dus laten zich al zien zodra ze wat geluid horen. De Rus staat bekend om zijn goedaardige karakter, wat deze hamstersoort uitermate geschikt maakt voor kinderen. Een Rus bijt niet, tenzij zich extreme situaties voordoen. Helaas worden er regelmatig Campbelli dwerghamsters, die nog veelal een veel meer agressieve aard hebben in dierenwinkels als Rus verkocht. Een Rus die bijt is zeker geen (volbloed) Rus!
Uiterlijk
De Rus wordt gemiddeld twee jaar oud en komt voor in de kleuren: Wildkleur (bruin), Blauw-wildkleur (een grijze variant) en Parel (grotendeels wit, met behoud van de kenmerkende aalstreep). Let op bij de Parel: rode ogen betekent (bijna) zeker een Campbelli! Tegenwoordig komt de bonte variant (witte vlekken op het kleurdek) wat meer voor bij fokkers, maar zal zeker in de winkel nog zeldzaam (en duur!) zijn. Bedenk ook dat een Rus een knaagdier is en zijn tanden in alles zet wat deze kan vinden. Plastic molentjes, plastic deurtjes, houten huisjes en dergelijke zijn beslist niet veilig voor hun tanden.
Aanschaf
Een goede Rus is aan te schaffen in de dierenwinkel. Er zijn een aantal aandachtspunten. Kies voor een levendig diertje met een gladde, glanzende vacht, het liefst wat bolrond van vorm, niet bang (schreeuwen, op de rug werpen), niet bijten en rustig zijn wanneer deze in de hand wordt genomen. Dat betekent dus: eerst kijken, dan de hand in de bak houden (jawel, soms een risico als er niet handtamme Campbelli’s tussen zitten) en de tijd nemen. Als de verkoper dit niet toestaat: zoek een andere winkel! Let op de schoonheid van zijn/haar kooien. De aanschafkosten: in de winkel is een prijs van enkele tientjes normaal.
Samen houden of alleen?
Een Rus kan uitstekend alleen worden gehouden. Het van jongs af aan samen houden van 2 of meer exemplaren kan goed gaan, maar is meer uitzondering als regel. Als er (langdurig) geruzied gaat worden is er maar één oplossing: elk dier apart in een kooi plaatsen. Ruziënde hamsters vechten namelijk tot de dood erop volgt. Het op een later moment weer samenbrengen van twee dieren van hetzelfde geslacht is (bijna) onmogelijk. Het samenvoegen met een partner van het andere geslacht kan natuurlijk wel weer lukken, maar kijk niet vreemd op als je in de zomermaanden elke 3 – 4 weken een nest jongen vindt.
De hamsterkooi
Voor de Rus geldt een minimale oppervlakte van 25 x 25 cm, al is meer ruimte aan te bevelen. De beste kooien (en de goedkoopste) zijn de plastic aquariumbakken met deksel. Deze bakken zijn eenvoudig te reinigen en “ontsnappings-veilig”. Spijltjeskooien worden vaak als klimrek gebruikt door de hamster, waarmee de kans op ontsnappen toeneemt.
Hamsters zijn volhardende klimmers, dus zorg dat de kooi goed afgesloten kan worden. Pas op met glazen aquaria, waarvan de zijden met siliconenkit worden bijeengehouden:
voor je het weet vallen de wanden van elkaar: de hamster werkt er uren achtereen aan om de siliconen te verwijderen! Een loopmolentje is aan te bevelen; de dwerghamster zal er veelvuldig gebruik van maken. Kies bij voorkeur voor een stalen molentje, en plak de buitenkant van het looprad dicht met plastic folie (insteekhoezen die op elk kantoor gebruikt worden); hiermee wordt het risico van een gebroken pootje verkleind (en kan de hamster ook aanzienlijk harder lopen in het rad).
Gebruik een klein stenen voerbakje. In elke dierenwinkel zijn drinkflesjes voor hamsters verkrijgbaar. In de dierenwinkel zijn ook allerlei plastic, houten of stenen huisjes te koop. Houdt bij een houten of stenen huisje er rekening mee dat deze na enkele weken of maanden wel eens volledig “verknaagd” kan zijn. Voeg nog een centimeter dikke laag houtvezels toe, leg er een wc-rolletje in voor spel- en knaagplezier en enkele velletjes wc-papier, tissues of wat hamsterkatoen om een nest van te maken en de hamster heeft een prima huisvesting.
Voeding
Het dieet van de hamster bestaat grotendeels uit granen. Neem hiervoor knaagdiervoer, vaak te koop onder de naam dwergkonijnenvoer. Kies voor een variant met weinig of geen graskorrels of biks (donkergroene/bruine ronde staafjes), want die lust de hamster niet en voegen niets toe. Voer niet meer dan 7 tot 10 gram per dier per dag (ongeveer 1 eetlepel). Let op dat ook de niet-lekkere zaden regelmatig worden opgegeten, want ze vormen onderdeel van het menu. Pas op: de hamster verstopt graag voer ergens in het hok en dat moet ook op!
Tip: “vergeet” 1 x per week te voeren, dan is de hamster wel gedwongen om zijn verstopte voorraad aan te spreken.
Geef 1 of 2 x in de week een klein stukje (verse) groente of fruit: uitstekend zijn wortel, andijvie, bloemkool (ook stronk en bladeren) of witlof. Appel, sinaasappel of banaan is goed als fruithapje. Haal de volgende morgen de resten weg om schimmelen te voorkomen. Geeft geen suiker, rauwe bonen en tomaten, pas op met schillen (bestrijdingsmiddelen!).
Geef wekelijks een klein stukje hard bruin brood en 1 of 2 x in de week enkele hondenbrokjes (droogvoer). Kattenbrokjes zijn ook prima, maar vaak wat te zout, waardoor de hamster meer gaat drinken (en plassen!). Hamsters zijn omnivoren die in de natuur onder andere meelwormen eten om in hun minerale huishouding te voorzien. Andere “tussendoortjes” zijn: een rozijntje, stukje gekookt ei, kaas, rijstwafel, stukje wilgentak of een pinda-in-de- dop. En wil je de hamster echt verwennen: een klein lepeltje yoghurt is een lekkernij. Maar pas op: overdaad schaadt! De dwerghamster drinkt (zeer) weinig, zorg dat het water regelmatig ververst wordt.
De tanden van de dwerghamster blijven aangroeien en moeten door knagen weer slijten. Zorg dus voor voldoende hardvoer (granen zoals maïs en johannesboon); deze zitten voldoende in het voer maar je moet er op toezien dat ze ook opgegeten wordt! Een wc- rolletje is verder ook prima knaagmateriaal.
Verzorging
De Rus “ruikt” weinig en daarom kan volstaat worden met het eens per week of zelfs eens per 14 dagen schoonmaken van de kooi. Maak de kooi schoon met het middel Dog’s Stuff clean 10% dit is een zeer goed middel om het hok te reinigen en te ontsmetten. Een Rus is “zindelijk” en heeft in zijn hok één plasplaats: maak dit hoekje zo mogelijk ook tussendoor nog eens schoon. Plaats de kooi op een niet te warme plek in het huis (boven 25 graden Celsius kan al dodelijk zijn) en buiten bereik van andere huisdieren zoals kat en hond (stress). Voer op een vast tijdstip met een vast schema.
Ziekten
Een zieke hamster is eenvoudig te herkennen: deze is weinig beweeglijk, de vacht is wat dof en de haren staan “open” en vaak lijkt het of er een “bochel” op de rug, ter hoogte van de voorpoten, zit. De Rus wordt niet snel ziek als aan het volgende wordt voldaan: voorkom tocht, vocht en hoge temperaturen. Pas op met stof, rook en scherp ruikende producten (ammoniak, chloor e.d.), houd de kooi voldoende schoon, zorg voor gezonde voeding en voorkom stress (geef voldoende rust). Bij ziekte kan de dierenarts zelden iets doen, alle goede bedoelingen ten spijt: het diertje zal zelf de ziekte moeten overwinnen. Op latere leeftijd kunnen hamsters last krijgen van kleine goedaardige gezwellen. De hamster heeft hier in de meeste gevallen geen last van en ingrijpen is dan ook niet nodig.
Spelen
De Rus is een prima speelkameraadje die er geen probleem mee heeft om vastgepakt te worden en daarbij heel verdraagzaam is. Pas met spelen wel op: een hamster ziet geen diepte en loopt dus zo van de tafel of je hand af! Zorg ook dat de hamster het niet te warm krijgt. Een enkele keer komt het voor dat de Rus zomaar “in stress” geraakt: de bewegingen staken en de hamster lijkt dood met open ogen. Zet het beestje in de kooi terug en gun deze enige minuten rust. Het stressverschijnsel is heel natuurlijk en wordt in de natuur gebruikt om zich als dood voor te doen voor prooidieren. Plotselinge schrik (vaak onverklaarbaar) is vaak de aanleiding voor het stressgedrag. Voor kinderen is het een aardig idee om van vier plankjes een groot vierkant op de grond te maken en met lego of blokken een “hamster-stad” te bouwen, waarin de hamster rond kan wandelen.