Staart- en maneneczeem

Staart- en maneneczeem is een aandoening die steeds meer bij met name pony’s voorkomt. Sommige paarden zijn echter ook gevoelig. Het is een vervelende irritatie van de huid die jeuk veroorzaakt.

Oorzaak

De uitslag wordt veroorzaakt door kleine muggen, behorende tot de Culicoïdes-groep. Deze muggen steken de pony vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Bij pony’s die gevoelig zijn ontstaat jeuk. Of een pony of paard gevoelig is, is afhankelijk van bepaalde erfelijke eigenschappen van het paard. Het ene dier is er nu eenmaal gevoeliger voor dan het andere.

Symptomen

Om van deze jeuk af te komen gaan de dieren zichzelf schuren aan bomen, afrasteringen of andere voorwerpen. Ze doen er alles aan om van de jeuk af te komen en krijgen door het schuren kale plekken op de staart en de hals. Als de irritatie erger wordt, worden de dieren ook onhandelbaar. Er is dan bijvoorbeeld niet zo makkelijk op te rijden.

Behandeling

Een behandeling is niet zo eenvoudig. De eerste stap is voorkomen dat de dieren in aanraking komen met de mugjes die de oorzaak zijn van de irritatie. Dat betekent dat het paard of de pony op stal gezet dient te worden tijdens de schemering. Andere mogelijkheid is het gebruik van een beschermende deken (zogenaamde Boett-deken).

Aangezien de aandoening voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door specifieke erfelijke eigenschappen van de pony of het paard, kan er eigenlijk het best niet met deze dieren gefokt worden. Zo worden de eigenschappen niet doorgegeven aan nakomelingen. Al naar gelang de aard van de klachten zal de dierenarts een passende behandeling voorschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *