De houtduif

houtduif

De houtduif, ook wel bekend als de ringduif, is een grote vogelsoort uit de familie Columbidae. Het is een van de meest voorkomende vogelsoorten in Europa en kan worden gevonden in verschillende leefomgevingen, van stedelijke parken tot landelijke bossen. De houtduif is een trekvogel die in de winter naar het zuiden trekt om te overwinteren en in de lente terugkeert naar zijn broedgebieden.


Algemeen | Uiterlijk | Gedrag | Verspreiding | Leefomgeving | Voortplanting | Aantallen


NaamHoutduif
Wetenschappelijke naamColumba palumbus
FamilieDuiven (Columbidae)
Grootte38-43 cm
Gewicht460-615 gram
KleurGrijsblauwe bovendelen, roze borst en groene vlek op nek
Levensduur3-5 jaar in het wild, tot 17 jaar in gevangenschap
VoedselZaden, granen, vruchten, knoppen, bladeren, insecten en wormen
BroedseizoenMaart tot september
BroedgebiedBomen, rotsen en gebouwen
Broedselgrootte1-2 eieren per broedsel
Aantal wereldwijdOnbekend
BeschermingsstatusNiet bedreigd

Uiterlijk

De houtduif is een grote vogel, ongeveer 40 cm lang en met een spanwijdte van 70-80 cm. De veren van de houtduif zijn voornamelijk grijs, met een iriserende paarse borst en een witte nekband. De staart van de houtduif is donker met een witte rand en de ogen zijn donkerrood. Mannetjes en vrouwtjes zijn vergelijkbaar qua uiterlijk, maar mannetjes hebben vaak een grotere borst en nekband.

Gedrag en leefwijze

Houtduiven zijn meestal te vinden in bossen en parken, waar ze foerageren op de grond of in de bomen. Ze voeden zich met zaden, noten, fruit en bessen, evenals kleine insecten en slakken. Houtduiven zijn monogaam en paren meestal voor het leven. Ze broeden vanaf maart tot en met september en leggen meestal twee eieren die ze in ongeveer 16-19 dagen uitbroeden.

Dieet

Houtduiven zijn voornamelijk vegetarisch en voeden zich met zaden, noten, fruit en bessen. Ze eten ook kleine insecten en slakken als aanvulling op hun dieet.

Verspreiding

De houtduif komt voor in Europa, Noord-Afrika en Azië en is een veelvoorkomende soort in veel landen. Ze zijn te vinden in een breed scala aan habitats, waaronder bossen, parken, landbouwgrond en stedelijke gebieden. Ze trekken in de winter naar het zuiden om te overwinteren en keren in de lente terug naar hun broedgebieden.

Natuurlijke leefomgeving

Houtduiven geven de voorkeur aan bossen en bosranden als leefgebied, maar ze zijn ook te vinden in stedelijke gebieden en parken. Ze bouwen hun nesten in bomen of struiken en gebruiken vaak dezelfde nestlocatie jaar na jaar.

Voortplanting

Houtduiven broeden van maart tot en met september en leggen meestal twee eieren per legsel. Het mannetje en het vrouwtje wisselen elkaar af bij het uitbroeden van de eieren en het voeren van de jongen. De jongen verlaten het nest na ongeveer 4 weken, maar blijven nog een paar weken in de buurt van hun ouders voordat ze volledig onafhankelijk zijn.

Aantallen

De houtduif is een veel voorkomende vogelsoort en wordt niet als bedreigd beschouwd. Het is echter wel belangrijk om hun leefgebieden te beschermen, aangezien veranderingen in hun habitat hun overleving kunnen bedreigen. In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, worden houtduiven beschouwd als een plaag omdat ze gewassen kunnen beschadigen en hun uitwerpselen overlast kunnen veroorzaken. In deze landen worden de aantallen houtduiven soms gecontroleerd door middel van jacht en vallen, hoewel dit in andere landen verboden is vanwege de beschermde status van de soort. Over het algemeen wordt de houtduif beschouwd als een belangrijke soort in de voedselketen en draagt hij bij aan de biodiversiteit van zijn leefgebied.