De Zebravink, een leuk vogeltje dat er ook nog eens mooi uitziet en uitstekende zangkwaliteiten heeft. Dit maakt van deze vinkensoort een populaire bewoner van thuisvolières en vogelkooien. Zijn naam heeft het diertje natuurlijk te danken aan de kleurstelling van de staart. Maar waar komt deze vogel oorspronkelijk vandaan? En hoe herken je deze vogelsoort nu precies? In dit artikel alles over dit vrolijke vinkje!
- Wetenschappelijke benaming: Taeniopygia guttata
- Maximale afmeting: 11 cm
- Levensverwachting: 2-4 jaar (wild); 4-5 jaar (gevangenschap)
- Gewicht: zo’n 12 gram
- Huisvesting: binnen en buiten in kooi of volière
- Oorsprong: Australië
- Natuurlijke habitat: natuur van Australië & Portugal
Uiterlijke kenmerken
Zebravinken hebben hun naam natuurlijk te danken aan de staartveren. Deze zijn zwart-wit gestreept en hebben het patroon van een zebra. Vrouwtjes en mannetjes hebben ieder andere kleurstellingen. De mannetjes zijn vaak te herkennen aan hun oranje gekleurde wangetjes; bij vrouwtjes ontbreekt deze kleur. Er bestaan echter kleurslagen waarbij het onderscheid minder gemakkelijk te maken is. Een tip is dan om naar het snaveltje te kijken: de kleur van het snaveltje van een mannetje is diep-oranje tot rood, dat van het vrouwtje licht oranje.
Gemiddeld worden deze vogeltjes in het wild zo’n 2 tot 4 jaar oud. In gevangenschap kunnen ze, mits op de juiste manier verzorgd en gehouden in een goede vogelkooi of verwarmde buitenvolière, een leeftijd van 4 tot 5 jaar of soms zelfs nog ouder worden!
Natuurlijke leefomgeving
Zebravinken komen van oorsprong uit Australië. Deze vogelsoort komt daar in grote getale voor in de natuur. Maar wie de zebravink in het wild wil zien, hoeft niet per se het vliegtuig naar Australië te pakken. Ook in Portugal vliegen grote populaties van het vrolijk gekleurde beestje in het openbaar rond. Het zijn dan ook geen beschermde vogels.
Zangvogel
De zebravink is een uitstekende zanger. Het geluid dat de diertjes produceren is erg melodieus en kan het best beschreven worden als “trompetachtig”. De mannetjes gebruiken hun zangkwaliteiten om vrouwtjes te lokken. Maar deze zangkunst is niet aangeboren, de mannelijke jongen leren dit van hun vader. Mocht deze er niet meer zijn, dan pakken de jongen het op via bijvoorbeeld broertjes. Vrouwtjes zijn daarentegen beter in staat geluiden te onderscheiden, zo toont onderzoek van de Universiteit Leiden. Er zijn dan ook aanwijzingen dat vrouwtjes vallen op de mooist zingende mannetjes.
Niet iedere vogel zingt even mooi. Ieder heeft zijn eigen liedje. de complexiteit van het liedje lijkt zelfs afhankelijk van intelligentie van de vogel. Er zijn aanwijzingen dat slimmere vogels een hoger aantal lettergrepen per liedje heeft!
Zebravink als huisdier
Zebravinken zijn erg populaire vogels om thuis te houden. Alleen de kanarie en parkiet zijn vogels die in Nederland en België meer als huisdier gehouden worden. Zebravinken kunnen goed in een kooi binnen in huis leven. Deze vogelsoort kan daarnaast ook buiten gehouden worden. Ook in de winter kunnen ze prima buitenshuis worden gehouden, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt geven ze geen krimp.
Binnen
Kies voor een voldoende grote vogelkooi waarin het diertje zich goed kan bewegen. Ze houden van ruimte en zitten niet graag opgesloten in een te kleine ruimte. Het is belangrijk de kooi van de juiste inrichting te voorzien. Maagkiezel en grit mogen nooit ontbreken.
Buiten
Zowel in de zomer als in de winter kunnen zebravinken prima buiten in de volière. Voorwaarde is wel dat ze in de volière de beschikking hebben over een tochtvrij plekje dat bovendien goed droog is. Maagkiezel en grit mogen ook hier nooit ontbreken. Een warmtelamp is niet noodzakelijk, maar verlengt de verwachte levensverwachting wel. Daarnaast zitten de zebravinkjes er hiermee natuurlijk ook extra warmpjes bij, net als hun familieleden “Down Under”!
Territoriumgedrag
Wie zebravinken wil houden, doet er verstandig aan minimaal één koppeltje te kopen. Het zijn sociale vogels die graag een maatje hebben waarmee ze samen leven. Let er wel op dat je niet twee paartjes bij elkaar zet. Deze samenstelling leidt vaak tot territoriumgedrag, waarbij de paartjes elkaar de kooi uit vechten. Oplossing is het toevoegen van een derde koppeltje. Wanneer deze erbij gezet wordt, is het gekibbel over.
Zebravink kopen
Zebravinken zijn te koop bij gespecialiseerde dierenwinkels en eveneens online gemakkelijk verkrijgbaar. Let wel op dat je altijd een paartje aanschaft óf drie paartjes. Twee paartjes of één enkele vogel zijn af te raden. Houd er daarnaast goed rekening mee dat een vogel in huis natuurlijk ook de nodige zorg met zich meebrengt. De kooi moet verschoond worden, water dagelijks ververst en voeding gegeven worden. Een zebravink kost maximaal 15 euro voor een groot exemplaar.
Wanneer je een zebravink wil kopen in een dierenwinkel moet je goed op het gedrag letten dat de vogel vertoont. Kies een exemplaar dat rustig is en vrolijk kwettert. Een vogel die zenuwachtig tegen het gaas van de kooi vliegt of juist rusteloos stilzit kun je beter niet kiezen. Mogelijk is het beestje gestresst of ziek.
Wil je een exemplaar van de beste kwaliteit en waar je de geschiedenis van kent, kies dan voor een gespecialiseerde kweker. Laat je goed informeren.
Voeding
Als voeding kun je het best kiezen voor een zaadmengsel dat geschikt is voor tropische vogels. Dit biedt een prima basis en kan het best met regelmaat aangevuld worden met onkruidzaden en eventueel eivoer. Af en toe een stukje appel of sla zullen ze ook erg waarderen!
Zelf zebravinkjes kweken
Zebravinken planten zich flink voort. Ze kunnen twee tot drie broedsels per jaar met drie tot zeven eitjes hebben. Meer dan drie legsels per jaar wordt afgeraden, de jongen zullen zwakker zijn en eerder dood gaan.
Qua legplaats zijn zebravinken niet moeilijk, vrijwel iedere nestkast volstaat. Leg wat stro, sisaltouw of kokosvezel in het verblijf. Ze gebruiken dit graag samen met veertjes voor het aankleden van het nestje. Zelfs bij afwezigheid van een speciale nestkast zullen ze plekjes vinden om eitjes te leggen.
De broedtijd bedraagt ongeveer twee weken. De jongen kruipen dan uit hun eitjes. Geef wanneer de jongen er zijn eivoer als aanvulling op de zaadvoeding. Eivoeding bevat eiwitten die voor de groei van de jongen cruciaal zijn. Drie weken na het uitkomen van de eieren vliegen de jongen uit. Ze worden dan nog wel een tijdje gevoed door de ouders.