Haarballen bij katten

Haarballen, iedereen heeft er wel eens van gehoord en veel katten-eigenaren zullen ze bekend voorkomen. Veel katten braken deze plukken haar af en toe uit. Maar wat is een haarbal precies? Hoe krijgt een kat haarballen? En kunnen ze kwaad? In dit artikel alles over deze ongemakken bij je kat.

Wat is een haarbal?

Het woord omschrijft het al goed: een haarbal is een bal haren. Althans, in de maag van de kat is het een bal. Wanneer het uitgebraakt wordt heeft het meestal geen balvorm meer, maar is het meer een vochtige pluk samengepakte haren.

Hoe ontstaan haarballen?

De haarbal ontstaat in de maag van de kat. Doordat katten over het algemeen erg schone dieren zijn, likken ze met regelmaat hun vacht schoon. Door de ruwe tong van de dieren laten er dan wel eens wat haren los. Deze worden veelal ingeslikt door het dier. In de maag klonteren deze samen en vormen ze een bal.

Niet iedere kat heeft last van haarballen. Bij veel katten verlaten de haren die het beest binnenkrijgt het lichaam vanzelf via de ontlasting. Andere katten

Zijn haarballen gevaarlijk voor katten?

Haarballen zijn niet direct gevaarlijk. Wanneer ze groter groeien gaan ze vaak wel de maagwand van het dier irriteren. De irritatie is natuurlijk niet fijn voor het dier. Hij zal proberen de haarbal uit te braken.

Vastzittende haarbal

In zeldzame gevallen kan een haarbal echter vast komen te zitten, bijvoorbeeld in de darmen van het dier. Dit kan wel voor problemen zorgen. Je merkt dit aan de volgende symptomen: langdurig en veelvuldig braken, minder eten en meer gespreid over een langere tijd en geleidelijk gewichtsverlies. Wanneer deze symptomen optreden is het verstandig een dierenarts te raadplegen. Een vastzittende haarbal dient vaak operatief verwijderd te worden.

Haarballen voorkomen

Belangrijkste manier om te voorkomen dat je kat last krijgt van haarballen is het dier met regelmaat te borstelen. Zeker wanneer de vacht extra verhaart (in de rui) kan borstelen nodig zijn. De ene kat is gevoeliger voor het creëren van haarballen dan de andere. Zeker wanneer de vacht redelijk veel haar loslaat kan kammen helpen. Hiermee voorkom je dat de loszittende haren opgelikt worden. Kies voor een borstel die extra haar opneemt:

furminator kattenborstel lang haar

Furminator kattenborstel, reduceert verharing met 90%!
Verkrijgbaar voor kort- en langharige katten in verschillende maten.

medpets logo v.a. € 29,95
Bekijken

Haarbalpasta voor je kat

Wanneer je merkt dat je kat gevoelig is voor haarballen of als je kat extra verhaart, kan het helpen het dier anti-haarbalpasta toe te dienen. De pasta maakt bestaande haarklonten zachter zodat ze het lichaam kunnen verlaten via de ontlasting. Daarnaast werkt de pasta licht laxerend waardoor je kat vaker moet poepen en de kans dat haren gaan samenpakken daarmee verkleind.

haarbalpasta

Haarbalpasta voor katten

medpets logo € 5,75
Bekijken

Kattengras

Naast haarbalpasta kun je ook kattengras in huis zetten wanneer het dier in de rui is. Kattengras wordt opgegeten door het dier en stimuleert het opbraken van de haarballen.

catit kattengras zelf groeien

Zelf je kattengras laten groeien

medpets logo € 16,25
Bekijken

Anti-haarbal voeding

Naast het voldoende kammen van je kat kun je bij veelvuldig optreden van haarballen ook kiezen voor een kattenvoeding die extra richt op gezonde vacht. Deze voeding helpt bij het gezond houden van de vacht en stimuleert het uitdrijven van haren op een natuurlijke manier.

Royal Canin VCN - Skin Hairball Cat

Royal Canin VCN – Skin Hairball Cat (anti-haarbal kattenvoer)

medpets logo v.a. € 13,25
Bekijken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.