Campbelli dwerghamster

campbelli dwerghamster

De Campbelli dwerghamster is een zoogdiersoort die behoort tot de onderfamilie van de hamsters. Hoewel dit soort nauw verwant is met de Russische dwerghamster, zijn er wel degelijk verschillen die dit soort een eigen ras maken.

Oorsprong

In 1905 werd voor het eerst geschreven over de Campbelli. De hamstersoort is vernoemd naar zijn gelijknamige ontdekker, C.W. Campbell. In Nederland verschenen de eerste Campbelli’s in 1983. Die werden uit Duitsland gehaald, later uit Engeland. Oorspronkelijk komt hij echter uit het Altaigebergte in Zuid-Siberië.

Dierenkenners waren er lange tijd van overtuigd dat deze soort afstamde van de Russische dwerghamster. Beide soorten dwerghamster hadden zelfs dezelfde Latijnse benaming: Phodopus sungoris. Wetenschappers kwamen in 1982 echter tot de conclusie dat het hier niet om een ‘ondersoort’ ging. Er blijken namelijk grote verschillen in chromosomen te zijn tussen de rassen. Vanaf dat moment werd de Campbelli zo genoemd. Hoewel het mogelijk is om de Campbelli met de Rus te kruisen, wordt dit niet aangeraden.

Leefomgeving

De Campbelli komt van nature uit steppen van de Altaj, Tuva, Noord Mongolië en Mantsjoerije

Karakter

De Campbelli is eigenlijk een groepsdier, maar je kunt er beter één per hok houden. Daarmee voorkom je ruzies en gevechten. Vanwege de territoriumdrift bijten deze diertjes redelijk snel. Steek dus niet zomaar je hand in de kooi. Toch stralen de pluizenbolletjes gezelligheid uit, een goede reden om er eentje in huis te nemen.