Vogel in de rui

Veren gaan niet een heel vogelleven mee; vogels ruien ook. Vogels ruien vaak aan het einde van de zomer, in de herfst. Dan krijgen ze een dik pak veren, waarmee ze de winter kunnen overleven. Sommige vogels ruien ook in de lente, vlak voor het broedseizoen. Met hun ‘verse’ veren kunnen ze elkaar imponeren.

Niet meer vliegen

Bij enkele soorten vogels, zoals sommige eendenfamilies, vallen alle veren in twee tot vier weken uit. Deze vogels kunnen dan even niet meer vliegen en moeten zich verbergen voor hun vijanden tot de nieuwe veren weer zijn aangegroeid.

Vogels door de rui helpen

Vaak zijn er geen problemen met de rui en verloopt dit allemaal op een natuurlijke manier. Vogels die in huis worden gehouden kunnen er wel wat langer over doen dan soortgenoten die in het wild leven. Omdat vogels in de ruiperiode veel energie gebruiken, is het belangrijk dat een vogel zo snel mogelijk door deze periode heen komt. Anders bestaat de kans dat de vogel ernstig verzwakt. Vogels kunnen door de rui geholpen worden door ze tijdelijk extra dierlijke eiwitten te geven zoals meelwormen en mierenpoppen. Ook het dagelijks natsproeien met een plantenspuit is goed voor de rui.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.