Een valkparkiet is een prachtige vogel, die vaak als kleine kaketoe gehouden wordt door mensen. Het dier is bijzonder intelligent en vreedzaam! Daarbij is een valkparkiet relatief eenvoudig te verzorgen. Zeker in vergelijking met verschillende andere soorten kromsnavels. Houd er rekening mee dat deze vogelsoort enige vorm van opvoeding nodig heeft, als je deze in huis haalt. Door het dier te trainen en voldoende aandacht te geven, beleef je hier een groot aantal jaren plezier van! Niet alleen is de valkparkiet namelijk een hele vreedzame vogel, ook kan deze vogelsoort erg oud worden. Wist je dat het dier een leeftijd van 15 tot 20 jaar haalt in veel gevallen? Soms wordt het beestje zelfs nog ouder!
Herkomst van de valkparkiet
Van oorsprong komt de valkparkiet uit Australië! Het dier is een kleine papegaaiachtige en behoort tot de familie van kaketoes, die officieel Cacatuidae genoemd worden. Een voordeel van de valkparkiet is dat dit ras relatief rustig is, als je de vogel vergelijkt met soortgenoten uit de familie van kaketoes. Net als veel andere kaketoes, kan ook de valkparkiet een erg schelle stem hebben! Wanneer het dier zich op z’n gemak voelt, zal met name het mannetje z’n stem zeker dagelijks een keer laten horen.
Uiterlijk van deze vogelsoort
Een valkparkiet heeft een lichaam welke ongeveer 34 centimeter lang is, als je deze vanaf de punt van de kuif tot aan het uiteinde van de staart meet. Gemiddeld weegt deze vogelsoort 80 tot 125 gram. Opvallend aan de valkparkiet is z’n slanke postuur en de prachtige kuif, die rechtop gezet kan worden door de vogel. Bij een mannetje heeft het lichaam een donkergrijze kleur, waarbij de bovenzijde wat lichter van kleur is dan de onderzijde. Het geeft de vogel een prachtige uitstraling! Ook het vrouwtje heeft vaak een grijze kleur, al gaat het hierbij om een veel lichtere kleur grijs dan bij het mannetje.
Natuurlijke leefomgeving van een valkparkiet
Niet alleen kan de valkparkiet als huisdier gehouden worden. Je komt het dier ook in het wild tegen, wanneer je het drogere binnenland van Australië bezoekt. Het dier is hier voornamelijk actief in een half open bebost gebied, grasland, boomaanplantingen langs waterlopen en agrarische gebieden. Doordat deze vogelsoort een echt groepsdier is, zal je het beestje relatief weinig in z’n eentje zien. Ook in Puerto Rico kun je het dier tegenkomen!
Leefomgeving in gevangenschap
Bij de verzorging van de valkparkiet is het voornamelijk van belang, dat je voor regelmaat zorgt. Geef het dier bijvoorbeeld op hetzelfde moment te eten, zorg dat het dier dagelijks wat aandacht krijgt, enzovoorts. Wanneer je veel van huis bent kan het, zoals eerder ook beschreven werd, slim zijn om het dier een maatje te geven! Aandacht geef je het dier ook door deze af en toe los te laten. Zo kan het dier door de kamer vliegen. Blijf wel altijd in de buurt, om te zien of er geen ongelukken gebeuren. Ook het trainen van het dier wordt door de valkparkiet als aandacht beschouwd.
Mijn valkparkiet is bijzonder slim. Hij zit meestal op de kooi en soms vliegt hij even rond. Of gaat op mijn schouder zitten etc..
Als de vogel inderdaad regelmaat krijgt en zich veilig voelt ontwikkelt hij zich vanzelf verder, hij doet zijn behoefte bijvoorbeeld niet in de kooi, wat ik logisch vind want dat is zijn leefomgeving maar heeft een soort wc-tje achter de kooi, waar ik een kartonnetje heb liggen en ik het makkelijk op kan ruimen. Hij is heel erg speels maakt overal een spelletje van danst in de spiegel, soms mede als hij muziek hoort en heeft gevoel voor humor.
Groet Suzanne.