Lelies zijn giftig voor katten!

Lelies, het zijn zulke mooie bloemen. Ze fleuren de kamer op met de mooie kleuren en vormen. Maar wanneer je een kat hebt kun je ze maar beter vermijden! Lelies zijn zeer giftig voor katten en kunnen voor ernstige gezondheidsproblemen bij het dier zorgen.

Zeer giftig

Een lelie is zeer giftig voor katten. En niet alleen de bloem kan kwaad, het stuifmeel en zelfs het water waarin de bloemen staan is voor een kat gevaarlijk. Wanneer je kat ook maar een klein beetje binnenkrijgt kan het al serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid. Een klein beetje stuifmeel op zijn vacht oplikken is dus al gevaarlijk, laat staan het eten van de bloem of het drinken van het water waarin de bloemen staan!

Nierfalen

Blootstelling aan deze bloem kan resulteren in ernstige nierproblemen en acute nierfalen. Dit kan dodelijk zijn voor het dier. De cellen van het orgaan raken beschadigd en gaan kapot door de stoffen in de lelie. Wanneer een dierenarts er snel bij is, kan het dier nog volledig herstellen. Te lang wachten resulteert in permanente nierschade of zelfs het overlijden van het dier.

Geen lelies als je een kat hebt

Vanwege het gevaar voor de dieren is het verstandig deze plant helemaal te vermijden wanneer je een kat als huisdier hebt. Gelukkig zijn er vele andere soorten bloemen die geen kwaad kunnen, dus een ander bloemetje in huis kan altijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.