Het belang van voeding voor je puppy

Goede voeding is onmisbaar tijdens de eerste levensfase van een hond. De eerste weken van hun leven drinken pups uitsluitend moedermelk. Deze melk is zeer voedzaam en energierijk. De melk bevat meer energie, eiwitten, vet en calcium dan koemelk of geitenmelk. Vanaf 3 tot 4 weken na de geboorte kunnen de pups bijgevoerd worden, het liefst met puppyvoer.

Pups moeten 5 tot 6 keer per dag gevoerd worden. Een of twee voerbakjes is genoeg voor een heel nest. Het stoeien om een goede plaats bij de voerbak stimuleert hun eetlust. Op een leeftijd van 6 tot 8 weken zijn de meeste pups aan het vaste voer gewend en kunnen ze gespeend worden.

De groei van je pup

Na het spenen is een uitgebalanceerde voeding van zeer groot belang voor het gezond opgroeien van je pup. Te weinig, te veel of verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor de rest van zijn leven. Speciale puppyvoeding is zeer geschikt. Hierin zit een goede verhouding aan energie, eiwitten, vitaminen en mineralen. Dit zorgt voor een goede spierontwikkeling en een goed skelet en gebit. Extra vitaminen en mineralen zijn niet nodig en kunnen schadelijk zijn.

De groei van een pup is in twee fasen te verdelen. De eerste fase is die van snelle groei. Je pup heeft nu veel energie nodig. Als hij ongeveer halfvolgroeid is, begint de tweede fase. Dit is een fase van meer gematigde groei. De energiebehoefte neemt dan geleidelijk af totdat je hond volwassen is en de energiebehoefte van een volwassen hond heeft.

De duur van de twee fasen is verschillend per ras. Kleine rassen, zoals de Yorkshire terriër, zijn op een leeftijd van 6 tot 9 maanden volgroeid. Zeer grote rassen, zoals de Duitse dog, zijn pas op een leeftijd van 18 tot 24 maanden volgroeid. Voornamelijk voor de grote rassen is het van belang om rustig uit te groeien in de tweede fase, zodat bot- en gewrichtsproblemen worden voorkomen.

Hoeveelheid voeding

Een pas gespeende pup zal ongeveer twee tot drie keer zoveel energie nodig hebben als een volwassen hond van hetzelfde gewicht. Deze hoeveelheid kan het beste verdeeld worden over 3 tot 4 maaltijden per dag. Later kan dit teruggebracht worden tot 2 à 3 maaltijden per dag.

De hoeveelheid voer die je pup nodig heeft is afhankelijk van z’n gewicht en leeftijd. Dit is aangegeven op elk pak of blik puppyvoer. Overvoeren van pups kan, behalve botproblemen en groeipijnen (enostosen), ook zorgen voor te dikke volwassen honden. Liever de hoeveelheid voer beperken dan te zware honden. Zorg wel altijd voor voldoende vers en schoon drinkwater.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.