Agapornis tam maken

Een dwergpapegaai (ook wel agapornis genaamd) is vrij makkelijk handtam te maken. Het kleurrijke vogeltje is van nature zeer nieuwsgierig en is altijd benieuwd naar wat er buiten zijn kooi afspeelt. Er zijn verschillende manieren om het diertje voor het eerst uit zijn kooi te lokken en op je arm te krijgen.

Lokken met voedsel

Het beste lokmiddel is natuurlijk voedsel. Dwergpapegaaien zijn vooral dol op trosgierst en zonnepitten. Als je deze lekkernijen boven je arm houdt, kan het zo gebeuren dat je vogeltje ineens knagend op je arm zit.

Spiegeltje, spiegeltje

Zo kun je ook andere middelen gebruiken waar je dwergpapegaai gek op is. Veel vogels kijken bijvoorbeeld graag in een spiegeltje, omdat ze dan het idee hebben dat er nog een vogeltje in de buurt is. Ze voelen zich dan veilig. Een idee is dit spiegeltje uit de kooi te halen en ook deze boven je arm te houden. Ook dan is het mogelijk dat je agapornis zijn angsten overwint en je gezelschap komt houden.

Geduld hebben

Voor al deze trucjes geldt: geduld is een schone zaak. Het proces van het handtam maken van een vogel gaat de ene keer minder snel dan de andere keer. Dwing je vogel niet iets te doen waar hij geen zin in heeft, maar maak hem daarentegen vertrouwd met je aanwezigheid. Grote kans dat deze aanpak op den duur vruchten afwerpt en dat je kleine ‘lorre’ je niet meer met rust laat. Sommige agaporniden laten zich, als ze zich helemaal vertrouwd voelen, zelfs aaien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.