Vogel chippen

Laat je jouw vogel wel eens vrij door het huis vliegen? Het is te hopen dat het dier niet per ongeluk ontsnapt door een deur of raam dat je per ongeluk op een kier hebt laten staan! Een vogel is sneller gevlogen dan je lief is. Wanneer je vogel toch ontsnapt is het heel handig als het beestje gechipt is!

Chip beter dan een ring

Traditioneel worden vogels vaak geringd door middel van een ring om de poot. Deze ring bevat identificatiegegevens zodat de eigenaar van de vogel achterhaald kan worden. Maar niet elke vogel is gelukkig met een ring om zijn pootje. Bovendien kan een ring losraken of kan het beestje ergens achter blijven haken met de ring. Chippen kan daarom een betere methode zijn.
Dankzij een chip is altijd te zien bij wie een vogel hoort, wanneer hij wordt gevonden. Vrijwel alle dierenartsen in Nederland, maar ook andere diereninstanties (de dierenambulance, asiels etc.) hebben een scanner om de chip mee uit te lezen. Zo kunnen ze gemakkelijk de eigenaar van het beestje achterhalen.

Relatief goedkoop en pijnloos voor je vogel

De chip is maar klein, ongeveer de grootte van een rijstkorrel. Met behulp van een injectienaald wordt deze onder de huid geplaatst. Maak je geen zorgen dat je het beestje er pijn mee doet, als het goed is voelt hij er niks van. Je portemonnee doet het gelukkig ook geen pijn, het kost hooguit een paar tientjes als je de dierenarts een chip laat inbrengen.

De chip

De chip met een unieke ID zit in een heel klein buisje, iets groter dan een rijstkorrel (de kleinste chips zijn 7mm bij 1,5mm). In dit buisje zit een chip en een koperen antennedraad die het mogelijk maakt de chip met een RFID uitlees apparaat draadloos te kunnen uitlezen.

De chip zelf bevat geen gegevens van de eigenaar van het dier, maar uitsluitend een uniek ID. Vergelijk het met een BSN nummer voor personen. Aangewezen organisaties kunnen deze ID achterhalen door de chip uit te lezen met speciale scanner. Door deze langs het dier te bewegen wordt de chip herkend en geeft het apparaat de ID weer. Vervolgens kan in verschillende databases gecheckt worden of de ID geregistreerd is en aan welke gegevens van een eigenaar deze gekoppeld is.

De chip moet dus nog wel aan de persoonsgegevens gekoppeld worden van de eigenaar. Daar komt registratie om de hoek kijken. Informeer hiernaar tijdens het chippen bij de dierenarts. Sommige dierenartsen regelen (op verzoek) de registratie van de chip, andere dierenartsen vragen je dit zelf te doen. Vergeet dit niet!

Registratie van chip noodzakelijk!

Het is belangrijk dat een chip geregistreerd wordt. Standaard bevat de chip namelijk alleen een identificatienummer. Dit nummer is natuurlijk niets waard wanneer er geen gegevens van de eigenaar aan gekoppeld worden. Waarschijnlijk zal je dierenarts tijdens het chippen hier wel op terugkomen, zo niet, informeer zelf dan zeker even naar de registratie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.