Goudhamster / Syrische hamster

De goudhamster, ook wel Syrische dwerghamster genoemd, is de bekendste en meest voorkomende tamme hamster en daarmee de populairste hamstersoort in Nederland. Deze hamster is vriendelijk, tam en natuurlijk een zeer schattige verschijning. Zijn naam dankt het knaagdier uiteraard aan zijn uiterlijk, al komen er zeker ook varianten op de kleurstelling voor. In dit artikel alles over deze hamstersoort.


Leuk weetje:

Wist je dat je hamster van oorsprong uit Syrië of Turkije komt? Het gaat dan om de goudhamster, ook wel Syrische hamster genoemd.


Uiterlijk

De goudhamster kan 12,5 tot 17,5 centimeter groot worden. Hij heeft een klein staartje van slechts 15 millimeter. Het dier heeft een oranjekleurige vacht en een grijswitte buik. Opvallend is de donkere streep van zijn wang tot aan zijn nek. Tamme dieren komen in meerdere kleuren voor, bijvoorbeeld in zwart, wit, crème, bruin en offwhite, met strepen of stippen.

Karakter

De goudhamster is een nachtdier. ‘s Avonds komt hij pas tevoorschijn. Dat is natuurlijk niet zo gezellig voor kleine kinderen. Het zijn solitaire dieren, wat betekent dat ze het liefste alleen leven. Meerdere goudhamsters in een kooi is dus niet zo’n verstandig idee.

Voeding

Hij voedt zich voornamelijk met gras en granen, maar ook ander plantaardig materiaal als zaden en noten, en dierlijk materiaal als insecten (waaronder kevers, vliegen, mieren, kakkerlakken, wantsen en wespen), wormen en slakken staan op zijn dieet.