Vogels bijvoeren in de winter

Vogels hebben het in de winter zwaar, zeker met het weer van dit weekend en de komende week. Het kost de diertjes veel energie om hun lichtaamstemperatuur goed op niveau te houden. Daarnaast is hun voedsel lastig te vinden, zeker wanneer er bijvoorbeeld sneeuw gevallen is. Je kunt de vogels dan een handje helpen door ze bij te voeren. Wat extra energie voor de koude dagen!

Vogels hebben grote energiebehoefte in de winter

Vogels hebben een relatief hoge lichaamstemperatuur van 40 graden. Om deze temperatuur tijdens de koude dagen te behouden verbruikt een vogel veel energie. Zo veel energie zelfs, dat een vogel in een koude nacht soms wel een tiende van zijn lichaamsgwicht verlist! Je kunt ze gelukkig helpen met wat extra voer.

vogelhuisje-met-vetbol

Vetbollen en pinda’s

Om in wat extra energie te voorzien kun je wat lekkers ophangen voor de vogels. Een vetbol of pinda’s geven de energie die nodig is gedurende deze koude dagen.


strooivoer voor vogels Strooivoer voor vogels

vetbollen vogels Vetbollen

pindanetje voor vogels Pindanetje voor vogels

Drinkwater

Wanneer het streng vriest is het voor vogels lastig drinkwater te vinden. Bij lichte vorst kun je nog een bakje met water neerzetten, maar als het harder gaat vriezen werkt dat natuurlijk ook niet meer.
Wanneer het strenger vriest kun je dan ook beter geen open water neerzetten. Je kunt dan bijvoorbeeld ijs vergruizen zodat de vogels het gemakkelijker kunnen oppikken. Het is natuurlijk koud, maar smelt vanzelf wanneer de vogel het binnenkrijgt.
Bij sneeuw is water aanbieden niet nodig; de vogels halen hun vocht uit de sneeuw door deze op te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *