Het belang van hooi voor konijnen

Hooi lijkt voor ons mensen misschien wel saai, maar voor konijnen is het de hoofdmaaltijd. Minstens 80% van het dieet van een konijn zou uit hooi (of gras) moeten bestaan. In dit artikel aandacht voor dit voedzame en belangrijkste voedingsmiddel voor konijnen.

Soorten hooi

Er zijn ontzettend veel soorten hooi te koop. Al deze soorten hooi zijn op te delen in grofweg vier categorieën:

  • Weidehooi
  • Bergweidehooi
  • Timothy hooi
  • Speciaal hooi

Konijnen hebben een eigen smaak, wat een dier het lekkerst vindt kan per konijn erg verschillen. Er zijn proefverpakkingen te koop zodat je kunt uitproberen wat jouw konijn het meest bevalt.

Voordelen van hooi

Naast de hoofdvoeding van je konijn is hooi ook om andere redenen belangrijk, het doet veel meer dan alleen voeden.

Spijsvertering

Hooi bestaat uit lange vezels die de spieren van het maag-darmstelsel van het konijn helpen sterk te houden. Door het complexe maag-darmstelsel van het konijn moeten ze de hele dag kunnen “grazen” om ervoor te zorgen dat ze geen blokkades in de darmen krijgen. Deze blokkades die de darmen van een konijn stilleggen zijn vaak zelfs dodelijk! Een konijn moet dus 24 uur per dag vers hooi tot zijn beschikking hebben. Hooi helpt dus de spijsvertering van het konijn op gang te houden.

Tandslijtage

Konijnen hebben 28 tanden die hun hele leven door blijven groeien. Het groeien van de tanden van een konijn gaat heel snel, ze groeien minstens 12 centimeter per jaar. Het is dus heel belangrijk dat konijnen op een natuurlijke en veilige manier hun tanden kunnen slijten. De lange vezels van hooi dragen hier aan bij.

Harde brokjes (biks) en knaagstenen zijn niet voldoende voor het slijten van de tanden. Harde brokjes missen de vezels die zorgen voor het slijten. Knaagstenen zijn zelfs ronduit gevaarlijk voor konijnen. Het calcium in de knaagstenen zorgt ervoor dat het konijn blaasstenen ontwikkelt en de vorm van de knaagsteen zorgt alleen voor het afslijten van de voortanden (stifttanden).

Naast hooi kun je je konijnen gedroogde of verse wilgentakken geven. Wilgentakken dragen ook bij aan het slijten van de tanden. Mijn konijnen zijn er dol op (en laten daardoor mijn meubilair met rust).

Mijn konijn lust geen hooi

Er zijn heel veel soorten hooi. Mocht je konijn niet naar zijn hooi omkijken, probeer dan eens een andere soort hooi. Er zit altijd wel iets tussen dat ze lekker vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.