Zwarte mamba

De Zwarte Mamba, een imposante slang die ook nog ’s een van de gevaarlijkste ter wereld is. Deze dag-actieve slang is de op één-na langste gifslang ter wereld. Alleen de koningscobra is een langere gifslang. In tegenstelling tot wat z’n naam doet vermoeden is het dier niet zwart van kleur, maar olijfgroen tot bruin/grijs.

Kenmerken

  • Lengte: tot 3,5 meter
  • Leefomgeving: Zuid-Afrika, Angola, Kenia
  • Soort: gifslang
  • Latijnse naam: Dendroaspis Polylepis (Engels: Black Mamba)

Leefomgeving

Deze soort komt voor in een groot deel van Zuid-Afrika en wordt tot in Angola en af en toe zelfs nog in Kenia. Ze wonen in de lagere regionen van de savannes in holen (vaak van knaagdieren) of rotsspleten en onder omgevallen bomen, maar legt in z’n zoektocht naar prooien grote afstanden af! De slang is hiertoe uitgerust met een slank lichaam en bijpassende kop bij een lengte tot wel 3,50 meter!

Voortplanting

Gemiddeld krijgt deze eierleggende slang zo’n 12 eieren, waaruit de jongen (50 cm lengte) na 7 tot 9 weken tevoorschijn komen.

Dodelijk giftig

Mamba’s zijn gevreesde jagers, die zich gedurende korte tijd met een snelheid van wel 12 – 19 kilometer per uur kunnen voortbewegen en niet bang zijn voor dieren en mensen. In vaktermen wordt gezegd; hij komt je hálen, ofwel het dier zal éérder aanvallen dan vluchten! Met een gemiddelde van 1000 mg gif per afgegeven beet verspilt hij uiteraard niet álle gif die hij heeft. 100 tot 140 mg gif is al ruim voldoende om een gemiddeld mens te doden, indien er niet snel medisch ingegrepen wordt. Deze slang is zéker niet weggelegd voor de gemiddelde reptielenhouder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.