Medicijnen toedienen aan je vogel

Hoe goed je ook voor je vogel zorgt, het kan voorkomen dat hij ziek wordt en medicijnen nodig heeft. Soms kan het een behoorlijke klus zijn om ervoor te zorgen dat het dier zijn geneesmiddel ook daadwerkelijk binnenkrijgt. Gelukkig hoeft het toedienen van medicijnen of vitamines bij je vogel helemaal geen halsbrekende toeren op te leveren. Met onderstaande tips gaat het een stuk makkelijker!

Rechtstreeks toedienen

Er zijn verschillende manieren waarop het toedienen zonder gevaar voor afgebeten vingers kan. De meest gebruikte manier is het rechtstreeks toedienen via zijn snavel. Pillen maal je het best eerst fijn en vermeng je met bijvoorbeeld water of honing. Druppels zijn zo toe te dienen. Doe dit wel rustig aan vanwege het gevaar dat je vogel zich verslikt. Als je de druppels in de bek van je vogel doet, moet je het diertje rechtop houden. Leg hem nooit op zijn rug tijdens het toedienen. Het risico bestaat dan dat de medicijnen in de longen terecht komen.

Oplossen in water

Vitamines zijn gemakkelijk in het drinkwater te druppelen. Dit is een prima oplossing als je de vitamines gebruikt als aanvulling op de gewone voeding. Wanneer je vogel zich niet goed voelt is deze methode minder geschikt. Vogels drinken dan vaak minder water waardoor de medicijnen in dat geval niet worden opgenomen. Als hij het wel drinkt moet je in elk geval zorgen voor genoeg vers drinkwater. Zo voorkom je een mogelijke overdosis en vervuild drinkwater.

Mengen met voer

Bovenstaande tips gelden ook voor voedsel. Je kunt de pillen of druppels door het eten mengen. Ook hier is het bij een zieke vogel moeilijker te controleren of hij dan wel alles binnenkrijgt. Bovendien heeft je zieke huisdier waarschijnlijk minder eetlust dan normaal waardoor het niet zeker is dat hij alles krijgt wat hij nodig heeft.

Wil je meer weten over het toedienen van medicijnen bij vogels? Het best raadpleeg je een gespecialiseerde dierenarts of vogelspeciaalzaak voor wat extra toelichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *