De agapornis, een echte lovebird

Agapornissen zijn leuke en lieve vogels die hun eigenaren veel plezier geven. Dit soort vogels behoort tot de papegaai-achtigen en zorgt voor veel gezelligheid in huis. Van plan een Agapornis in huis te nemen? In dit artikel lees je alles over het houden van deze vogelsoort en waarmee rekening gehouden moet worden.

De Agapornis

Een bijnaam van de Agaporniden is ook wel de lovebird. Deze naam heeft de vogel te danken aan zijn karakter. Uniek voor dit soort is namelijk dat ze hun hele leven een sterke band hebben met hun partner. Ook de naam Agapornis is hiervan afgeleid en is een samenvoeging van “Agapein” (liefhebben) en “Ornis” (vogel).

Afkomst

Agaporniden vinden hun oorsprong voornamelijk in Afrikaanse landen, waaronder Madagaskar. In de 18e eeuw is deze vogelsoort naar Europa gebracht. De Agaporniden is een familie die bestaat uit 9 soorten, waarvan een enkele inmiddels is uitgestorven. Tegenwoordig worden ze gekweekt in gevangenschap als gezelschapsdier.

Karakter van de Agapornis

de Agapornis is een vrolijke vogel en dol op knuffelen. Het is een actieve soort die gek is op spelen, maar ook op dingen slopen. Let hier goed op wanneer je de vogel los laat vliegen in huis. Leg wat speelgoed in de kooi zodat er altijd vermaak aanwezig is. Kies voor goed stevig speelgoed, normaal poarkietenspeelgoed heeft een Agapornis al snel gesloopt. Speelgoed voor kinderen, katten, papegaaien of speelgoed speciaal voor de Agapornis zijn goede keuzes die sterk genoeg zijn.

Leefruimte voor de Agapornis

Ben je van plan je vogel niet los te laten vliegen door je huis? Kies dan voor een voldoende grote kooi, bij voorkeur een kamervoliere. Houd een minimum-afmeting van ongeveer 50 x 50 x 50 centimeter aan. Zorg dat er minimaal twee zitstokken aanwezig zijn in de kooi en dat deze op ruime afstand van elkaar geplaatst worden. Hiermee voorkom je dat je vogel gemakkelijk overstapt van stok naar stok en dat je vogels lui worden. Ze moeten moeite doen om van stok naar stok te springen of vliegen.

Een badje is iets waarmee je je Agapornis ook een groot plezier doet. De vogelsoort is dol op badderen. Een standaard drinkbakje volstaat, maar betekent wel dat het water sneller vies wordt en dus vaker vervangen dient te worden. Andere keuze is voor een speciaal badder-badje of zelfs een speciaal badderhuisje.

 • Houdt Agapornissen in paren
 • Kies een voldoende grote kooi, minimaal 50cm in het vierkant
 • Kies minimaal twee zitstokken en plaats deze voldoende ver uit elkaar
 • Een badje zal gewaardeerd worden

Houden in paren

Doordat deze vogel veel waarde hecht aan gezelschap van zijn partner is het raadzaam deze vogel per twee of een veelvoud daarvan te houden. Kies hierbij voor een van de volgende samenstellingen:
– man – man: twee mannetjes samen gaat prima
– man – pop: deze combinatie is ook prima
– pop – pop: deze combinatie heeft meer risico. Een pop is in haar territorium dominant
Sowieso is het raadzaam goed in de gaten te houden hoe twee vogels samen gaan. Ze hebben een sterk karakter wat betekent dat als twee vogels elkaar niet mogen, ze elkaar het leven goed zuur kunnen maken. In dat geval kun je de vogels beter uit elkaar houden.

Overige feitjes

 • Deze vogelsoort wordt gemiddeld een jaar of 12 oud
 • De Agapornis behoort tot de dwergpapegaaien
 • Door de vleugels te kortwieken kan voorkomen worden dat de vogel kan vliegen

3 gedachten over “De agapornis, een echte lovebird

 • 7 november 2022 om 19:20
  Permalink

  En wanneer je hem/haar niet voldoende aandacht geeft….. dan stelen ze gewoon de knopjes van je computer uit het toetsenbord of gaat hij/zij juist in die plant zitten waarvan hij/zij precies weet dat je dat niet wilt. Maar wel ontzettend leuk.

  Beantwoorden
 • 30 juni 2019 om 09:56
  Permalink

  Zou je ook een Agapornis alleen kunnen hebben? En als je er veel aandacht aan geeft zou hij dan niet met zn 2en hoeven te zijn?

  Beantwoorden
  • 2 juli 2019 om 16:34
   Permalink

   Als je de vogel inderdaad voldoende aandacht geeft kan een Agapornis ook best alleen leven. Maar voldoende aandacht is dan echt een must!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.