Honden zijn ook proefdieren

Proefdieren, bij veel mensen roept dit begrip het beeld op van kooien met knaagdieren waar wetenschappelijke testjes op worden uitgevoerd. Maar ook in Nederland worden niet alleen knaagdieren ingezet voor dergelijke tests. Ook honden worden vaak als proefdieren gebruikt.

Voor wat voor dierproeven worden honden ingezet?

Gelukkig is er de laatste jaren veel aandacht voor dierproeven. Dit heeft erin geresulteerd dat voor het testen van cosmetica in Nederland geen dieren meer gebruikt worden. Helaas wordt het nog altijd noodzakelijk geacht verschillende andere producten wél op dieren te testen. De farmaceutische industrie en de wetenschap maken nog altijd gebruik van verschillende dieren om de effecten en bijwerkingen in de praktijk te kunnen testen.

Beagles meestgebruikte hondenras

Niet alle hondenrassen zijn even geschikt als proefdier. De dieren moeten gezond en sterk zijn om zo optimaal de effecten van geteste middelen waar te nemen. Daarnaast wordt vaak gekozen voor honden die gemakkelijk te houden zijn en niet te veel ruimte in beslag nemen.
In de meeste gevallen zijn de laboratoriumpups honden van het ras Beagles. Dit ras is dankzij het formaat en karakter gemakkelijk te houden en hanteren. De dieren worden speciaal voor laboratoriums gefokt.

Het leven van een “labhond”

Proefdieren die in een laboratorium leven hebben vaak weinig bewegingsruimte. Ze leven in een kleine kooien of hokken en zien in veel gevallen weinig daglicht. De proeven die op de honden uitgevoerd worden kunnen daarnaast de gezondheid van het dier verslechteren. Wanneer een proef voltooid is, worden de gezonde dieren vaak gebruikt voor nieuwe proeven. Helaas vinden ook veel dieren na een experiment de dood of worden ze door de onderzoekers gedood voor nader onderzoek. Honden die de onderzoeken wel overleven werden alsnog afgemaakt omdat ze “overbodig” waren en er geen plaats meer is voor de dieren.

Meer aandacht voor de dieren

Gelukkig wordt steeds vaker gezien dat proefdieren ook dieren zijn. Er wordt tegenwoordig dan ook steeds beter gezorgd voor deze honden. Zo worden ze niet meer met meerdere dieren in één hok gestopt onder het motto van “gezelschap voor elkaar”. In plaats daarvan worden speeltjes in de hokken gelegd en krijgen de dieren meer menselijke aandacht. Ook voor dieren die hun taak “voltooid” hebben is tegenwoordig meer toekomstperspectief.

Ook wordt steeds vaker gezocht naar alternatieven voor dierproeven. Dit resulteert in een kleinere vraag naar proefdieren, wat fokkers ook merken. Hierdoor ontstaat steeds vaker een overschot aan pups bij de fokkers.

Opvang en herplaatsing proefdier-honden

Waar honden die hun taak voltooid hadden als proefdier voorheen vaak een spuitje kregen, worden dergelijke dieren tegenwoordig steeds vaker herplaatst. Via verschillende stichtingen wordt voor de dieren een nieuw thuis gezocht waar ze een zorgeloze toekomst tegemoet kunnen zien. Ook voor pups die fokkers door de dalende vraag naar proefdieren niet meer kwijt kunnen worden nieuwe baasjes gezocht. Op deze manier krijgen ze een leven dat ze verdienen en kunnen ze een normaal hondenleven tegemoet zien, bij baasjes die van ze houden!

4 gedachten over “Honden zijn ook proefdieren

  • 18 januari 2023 om 19:27
    Permalink

    Ik vind het echt heel erg dat dieren worden gebruikt om dingen op te testen. Ik heb zelf ook een hond en ik vind echt dat dit zo snel mogelijk moet stoppen.

    Beantwoorden
  • 7 januari 2020 om 12:08
    Permalink

    Ik vind dit erg zielig arme dieren!
    Ja ik heb ook zo’n lief beestje en mijn vriendin is boos om dit bericht!

    Beantwoorden
  • 7 januari 2020 om 12:04
    Permalink

    Ik vind dit heel zielig ik heb zelf een hondje/beagle en dit is mishandeling! Zeker omdat het zo’n lieve diertjes zijn, ze doen geen vlieg kwaad! Stop dit!⚠️‼️❌

    Beantwoorden
  • 1 mei 2018 om 17:00
    Permalink

    ik vind dit echt heel erg, omdat ik zelf een hond heb zal het vast wel erger zijn. ik ben benieuwd wat jullie hier van vinden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *