Het geslacht checken bij een cavia

Ga je een cavia aanschaffen? Let goed op het geslacht van het knaagdiertje! Wanneer je niet goed oplet en cavia’s van verschillende geslachten samen plaatst is de kans groot dat je vanzelf kleine caviaatjes krijgt. Gelukkig kun je zelf het geslacht gemakkelijk bepalen met deze tips!

Het geslacht van een cavia

Let bij aanschaf altijd goed op het geslacht. De medewerker van de dierenwinkel weet in de meeste gevallen te vertellen of het een mannetje of vrouwtje betreft, beter is het zelf altijd even te controleren welk geslacht de cavia heeft om zo nare verrassingen te voorkomen.

Mannetje of vrouwtje

Al vanaf het moment dat een cavia geboren wordt, is het geslacht zonder al te veel moeite te bepalen. Bij een volwassen mannetje, ook wel “beer” genoemd, zijn duidelijk teelballen zichtbaar. Jonge “beertjes” hebben deze nog niet zo overduidelijk. Hier is het geslacht herkenbaar aan een klein rond gaatje iets boven de anus. Hier zit de penis van het diertje, welke tevoorschijn komt wanneer voorzichtig net boven het gaatje gedrukt wordt.
Het vrouwtje ziet er anders uit. Hier is een y-vormige opening zichtbaar in plaats.

Niet zeker welk geslacht?

Ben je niet helemaal zeker of je met een mannetje of vrouwtje te maken hebt? Vraag in dat geval iemand met kennis van zaken een keer te demonstreren hoe het geslacht te herkennen is. Caviafokkers of dierenartsen kunnen hierbij helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.