Mogen konijnen paprika?

Mag een konijn paprika eten? Of is dat gevaarlijk? Dit is een vraag die veelgehoord is. Het antwoord is: ja, dat mag zeker! Paprika levert geen risico op voor het konijn en is dus een snack die je zonder zorgen kunt geven. Welke kleur de paprika is maakt ook niet uit, zowel een groene, gele als een rode paprika mag je konijn gewoon eten. De pitjes en het takje van de paprika geef je niet aan het dier, deze zijn niet goed voor konijnen.

Paprika voor je konijn

Paprika heeft net als verschillende soorten andere groenten geen nadelige effecten op je konijn. Het is rijk aan vezels en andere voedingsstoffen, maar heeft slechts een gering aantal calorieën. Hierdoor is het een verantwoorde snack, ook voor je konijn. Let wel op dat je er niet te veel van geeft, bij een teveel kan het diertje diarree krijgen. Paprika bevat namelijk net als andere soorten groenten veel vocht en dat kan bij grotere hoeveelheden voor problemen zorgen. Het best wissel je de paprika daarom af met bix of hooi.

Voor het eerst paprika aan je konijn geven

Wanneer je voor het eerst paprika geeft aan je konijn kun je het best beginnen met een specifieke kleur. Snijd een klein stukje af; begin niet met een te groot stuk. Houd goed in de gaten hoe het dier erop reageert. Gaat het allemaal goed? Geen diarree? dan kun je de hoeveelheid langzaam aan een beetje opschroeven en een andere kleur erbij introduceren. Belangrijk is dat je goed in de gaten houdt hoe je konijn op iedere verandering reageert. Stop direct wanneer je merkt dat het de gezondheid van het diertje nadelig beïnvloedt.

Hoeveel paprika kun je geven?

“Niet te veel”, maar hoeveel is dat precies? Over het algemeen is het goed je konijn per dag meerdere soorten verse groenten te geven. Paprika past prima in dit dieet. De stelregel is dat deze aanvullende voeding ongeveer 10-15% van alle dagelijkse voedingsbehoeften inneemt. Een klein handje (paar reepjes) kun je dus prima geven, maar houdt het bij maximaal een halve (kleine) paprika voor een volwassen konijn. Geef ook niet te vaak gele of rode paprika’s, deze bevatten relatief veel suikers; houdt het bij hooguit twee keer per week een handje.

Paprikaplant wel slecht

In tegenstelling tot de “vrucht” is de paprikaplant wel slecht voor konijnen. Deze plant behoort tot de nachtschadefamilie en bevat de stof solanine. Deze stof is voor veel dieren slecht, waaronder het konijn. De plant waar een paprika aan groeit is dus wel ongezond voor konijnen. Verwijder het steeltje van de paprika daarom altijd wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.