Biks voor je konijn, hoe herken je goede biks?

Konijnen zijn net als mensen gek op lekkere dingen en het gevaar van gemengd konijnenvoer is dat ze de stukken die ze het lekkerst vinden het eerst op zullen eten. Vaak blijven de bruine staafjes (die het gezondst zijn voor je konijn) liggen. Bovendien zitten er allerlei kleurstoffen en suikers in gemengd konijnenvoer wat de gezondheid van je konijn niet ten goede komt.
Om selectief eten tegen te gaan kun je je konijn het beste biks voeren. Biks zijn bruin/groene korrels of staafjes. Al deze brokjes hebben dezelfde samenstelling wat selectief eten tegengaat. In dit artikel meer informatie over hoe kwalitatieve biks samengesteld is en wat de invloed op de gezondheid van het konijn is.

Hoe herken je goede biks?

Een goede biks zal een uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen en mineralen hebben, precies wat een konijn nodig heeft. Daarnaast zal het een hoog gehalte aan ruwe vezels bevatten om de tanden te slijten en de darmen van het konijn te stimuleren. Er bestaan verschillende varianten en zelfs varianten voor konijnen boven de 4 jaar die wat makkelijker te eten zijn door het kleinere formaat van de staafjes.

Let op de volgende punten

  • Het vezelgehalte moet minimaal tussen de 14-20% zijn. Hoe hoger het vezelgehalte hoe beter.
  • Het eiwitgehalte zou niet meer dan 12-14% moeten zijn.
  • Het vetgehalte mag maximaal 3% zijn, het liefst zo laag mogelijk.
  • Het calciumgehalte moet onder de 1% blijven. Een tekort aan calcium is schadelijk voor het gebit van je konijn, maar een teveel aan calcium is ook erg gevaarlijk. Een teveel aan calcium zal worden uitgeplast, maar langdurig teveel calcium lijdt tot blaas- en nierproblemen.
  • De verhouding calcium/fosfor is het liefst 2:1, een kleine afwijking is toegestaan.

Schadelijke stoffen

  • Ethoxyquine als antioxidant. Deze stof is in de Verenigde staten aangemerkt als gif en mag niet gebruikt worden in de voedselindustrie. Een goede konijnenvoer zal vitamine E gebruiken als antioxidant. Hierdoor is het voer wel beperkt houdbaar, ongeveer 6 maanden. Let dus op als konijnenvoer jarenlang houdbaar zou zijn, grote kans dat het dan ethoxyquine bevat.
  • Geen toegevoegde vitamine C. Een konijn maakt zelf vitamine C aan. Het langdurig toedienen van extra vitamine C kan nierproblemen veroorzaken.
  • Geen toevoeging van robenidine of meticlorpindol aan het voer! Dit zijn middelen die coccidiose tegengaan. Deze ingrediënten zitten alleen in brokken bedoeld voor fokkerijen.
  • Weerstandsverhogende ingrediënten zoals echinacea zijn af te raden. Deze middelen zijn niet bedoeld om jarenlang aan een konijn toe te dienen. Er kan gewenning optreden en op den duur niet meer werkzaam zijn.

Hoeveel voer?

Konijnen vanaf 7 maanden mogen 25 gram biks per kilogram lichaamsgewicht hebben. Weeg hiervoor je konijn.

Tip: blijft jouw konijn niet op de keukenweegschaal zitten? Weeg dan je vervoersmand. Daarna de vervoersmand met je konijn. Trek het gewicht van de vervoersmand af en je weet hoeveel je konijn weegt.

Je kunt tweemaal per dag biks geven. Geef de biks op een vaste plek, bijvoorbeeld in het hok. Zo kun je het dier altijd makkelijk in het hok teruglokken wanneer nodig. Als beloning krijgen ze dan een kleine hoeveelheid biks of wat groenvoer. Zo hoef je nooit meer achter je konijnen aan te jagen.

Wisselen van voer?

Om een gezonde darmflora van je konijn te behouden is het belangrijk om elke verandering van voer langzaam te door te voeren. Begin dus met het mengen van een kleine hoeveelheid nieuw voer met het oude voer. Geef geleidelijk aan meer nieuw voer en bouw het oude voer af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.