Als je de Komodovaraan ziet, moet je gelijk denken aan een prehistorisch dier. Deze uit de kluiten gegroeide varaan, die zijn naam dankt aan het Indonesische eiland Komodo waarop hij voorkomt, loopt dan ook al miljoenen jaren rond op de aarde. Al die tijd is het uiterlijk niet zo gek veel veranderd. Je zou het op eerste gezicht misschien niet denken, maar deze varaan behoort tot de familie van de hagedissen. Door zijn lengte en gewicht associeer je hem niet gelijk met zo’n kleine hagedis: hij is namelijk zo’n drie meter lang en weegt ongeveer 150 kilo.
Tong
Dit koudbloedige dier heeft ontzagwekkende klauwen. Bovendien is hij in het bezit van gekartelde tanden en een lange gespleten tong die 45 centimeter lang is. Deze tong gebruikt hij om te ruiken, zodat hij kan bepalen of er zich een prooidier in zijn omgeving bevindt. Op het menu staan kleine dieren, maar ook zwijnen, herten, buffels en paarden. En van mensenvlees is hij ook niet vies: in 1974 verslond een groep varanen een Zwitsere baron! Soms ligt een Komodovaraan urenlang te wachten, totdat er een prooi voorbij komt. Je zou het misschien niet direct denken als je naar zijn logge uiterlijk kijkt, maar de Komodovaraan kan razendsnel in actie komen. Vaak werken de varanen samen om een dier in te sluiten.
Dodelijke infectie
Wanneer een Komodovaraan een prooi te pakken heeft, is het snel afgelopen met het dier. Het speeksel van de Varaan bevat namelijk giftige stoffen die onmiddellijk een dodelijke infectie veroorzaken. Daarna begint de varaan gelijk aan het verorberen van zijn slachtoffer. Hij kauwt het vlees niet, maar werkt hele stukken vlees (inclusief de geweien en hoeven) naar binnen. Met gemak eten ze zo een grote hoeveelheid vlees, soms wel met het gewicht van tachtig procent van zijn eigen lichaamsgewicht!