Chinchilla’s

chinchilla
Een chinchilla, misschien niet direct het eerste dier waar je aan denkt als huisdier, maar toch zijn er in Nederland best wat mensen die een chinchilla in huis hebben. En met een reden: het zijn super schattige knagers die erg vermakelijk zijn om naar te kijken. Het zijn echter ook dieren die wel wat aandachtspunten hebben en dus zeker niet geschikt voor mensen die een makkelijk huisdier zoeken. In dit artikel alles over dit bijzondere knaagdier.

Uiterlijk

Een volwassen chinchilla is ongeveer 25 cm lang en heeft een eekhoornachtige staart. Het best is de chinchilla te omschrijven als een kruising tussen een dwergkonijn, een forse eekhoorn en een minikangoeroe. Het is een unieke diersoort die niet echt een soortgelijke kent, hoewel het dier ook nog wel lijkt op zijn familielid de cavia. In de natuur in ZuidAmerika komen twee soorten chinchilla’s voor: kortstaart chinchilla’s en langstaart chinchilla’s. Deze laatste soort wordt steeds vaker als gezelschapsdier gehouden.

Karakter

Chinchilla’s zijn bijzondere dieren die vooral in de nacht actief zijn. Overdag liggen ze te slapen en zul je ze niet veel zien. Van nature zijn het voornamelijk prooidieren voor andere dieren. Als huisdier zullen ze niet snel bijten, maar ze kunnen wel urine sproeien en grommen wanneer ze zich bedreigd voelen. Het dier gaat dan vaak op de achterpoten staan en kan zelfs een soort blafgeluiden maken om de rest van de groep te waarschuwen voor gevaar.
Verder zijn chinchilla’s echte groepsdieren die zich met elkaar het veiligst voelen. Om die reden mogen de dieren eigenlijk niet alleen gehouden worden.

Oorsprong

Chinchilla’s leven van oorsprong in het Andes gebergte, later werden ze gefokt voor hun bont. Tegenwoordig is het een steeds populairder wordend dier als huisdier.

Chinchilla als huisdier

Een Chinchilla is geen huisdier voor beginners. In gevangenschap leven de dieren gemiddeld zo’n 10 à 15 jaar (tot zelfs 20 jaar). Ze vragen best wat aandacht en vergen de juiste verzorging. Het is daarom raadzaam dat je wel enige ervaring hebt met huisdieren voordat je een chinchilla in huis haalt:

Kies bewust voor een chinchilla

Chinchilla’s zijn nachtdieren en zijn dus ’s nachts actief. Hier moet je dus wel bewust van zijn en voor kiezen. Daarnaast zijn chinchilla’s echte groepsdieren, je moet er daarom minimaal twee aanschaffen. Ook doen ze hun soortnaam als “knaagdier” eer aan: het zijn echte knagers. Om hun tanden kort te houden moeten zijn ze altijd druk aan t knagen. Ze kunnen hard bijten en zijn daarom niet geschikt voor kinderen. Ook zijn chinchilla’s moeilijk tam te krijgen en houden ze niet van knuffelen. Ten slotte hebben ze iedere dag een speciaal zandbad nodig en kunnen ze niet zindelijk worden.

Voor wie geschikt?

Ondanks het feit dat chinchilla’s niet de makkelijkste huisdieren zijn, hebben chinchilla’s ook zeker voordelen. Het zijn natuurlijk uiterst schattige diertjes, wat is er nu leuker dan lekker naar deze vrolijke, spelende knagers te kijken? Dit zal dus wel voornamelijk in de late uurtjes zijn. Dit maakt het een ideaal huisdier voor mensen die voornamelijk in de avond en nacht thuis zijn. Overdag liggen ze lekker te slapen en ’s nachts worden ze actief.

Chinchilla’s kunnen als huisdieren dus zeker leuk zijn, maar de aanschaf van moet wel een bewuste keuze zijn.

Chinchilla oppakken

Een chinchilla die het gewend is om opgepakt te worden is vrij gemakkelijk te hanteren. Beweeg rustig en benader je chinchilla altijd van opzij of van voren. Dat heeft met zijn natuurlijke instinct te maken. In het wild zijn chinchilla’s prooidieren en worden ze vooral door roofvogels belaagd. Als je het dier onverwacht van boven benadert en oppakt, kan het van schrik een deel van zijn vacht loslaten.

Voeding

Chinchilla’s zijn gewend om in onvruchtbare gebieden te leven en hebben daardoor een vrij bijzonder eetpatroon. In de woestijn eten de beestjes droog gras, bladeren en… cactussen! Die laatste benaderen ze op een bijzondere manier: ze knagen een gat in de wortels van de cactus en kruipen vanaf daar in de holle plant, waar ze wederom een gat in knagen om zo veilig bij de vruchten van de cactus te komen. De darmen van de chinchilla zijn dus gewend aan droge en zeer vezelrijke voeding.
Om je chinchilla gezond te houden, zijn chinchillapellets het beste om te voeren. Deze samengeperste brokjes bevatten granen, hooi, vitamines en mineralen in de samenstelling die het dier nodig heeft. Konijnenvoer is niet geschikt voor chinchilla’s, deze voeding is slecht voor de lever van het dier. Naast de voeding kun je hooi geven. Hooi is vezelrijk en zorgt voor een goede werking van de darmen. Elke dag een beetje vers hooi houdt hem gezond.


Supreme Science Selective chinchillapellets Chinchillapellets; deze voeding, speciaal voor chinchilla’s bevat precies de samenstelling van vitamninen, mineralen en voedingsstoffen die het dier nodig heeft om gezond te blijven.

Drinken

Naast voeding is voldoende drinken natuurlijk erg belangrijk. Elke dag schoon water is een vereiste om je chinchilla gezond te houden. Dit kun je prima in een drinkfles voor konijnen of knaagdieren doen. Belangrijk is wel dat deze fles regelmatig schoongemaakt wordt: een glazen drinkfles kook je het best regelmatig uit; een plastic drinkfles fles vervang je het best ieder jaar.

Kies je bewust voor een chinchilla als huisdier, dan kun je er met de juiste verzorging en aandacht super leuke huisdieren aan hebben!