Slaapgedrag van katten

Slapen, je staat er misschien niet direct bij stil, maar geen zoogdier kan zonder slaap. De ene diersoort slapt meer dan de andere, maar allen hebben slaap nodig om het lichaam en geest rust te geven. Katten zijn echter ware slaapkoningen! Waar een mens gemiddeld zo’n 8 uur slaapt, ligt dit bij een kat wel anders. Deze dieren zijn echte slaapkoppen, ze slapen namelijk gemiddeld zo’n 18 uur per dag! Gemiddeld zijn ze dus maar zo’n 6 uur per dag wakker, slechts een kwart van de dag.

Hoe lang slaapt een kat?

Een gemiddelde kat slaapt tot zo’n 60 a 70 procent van zijn leven. Er is verschil tussen volwassen en jonge katten. Tussen zijn tweede en vierde jaar is een kat het actiefst en doen ze het met de minste slaap, zo’n 13 tot 15 uur per dag. Oudere katten kunnen er echter echt wat van. Een oudere kat vanaf een jaar of 11 slaapt namelijk tot wel 20 uur per dag! Gemiddeld slaapt een kat zo’n achttien uur per dag. Hier zitten lange slaapsessies bij, maar ook korte ‘powernaps’ en wat wegdommelmomenten.

  • Gemiddeld: 18 uur per dag
  • Jonge kat: 13-15 uur per dag
  • Oude kat: tot 20 uur per dag

Zintuigen staan uit wanneer katten slapen

Tijdens de meeste dutjes zul je merken dat je kat nog wel reageert op bewegingen, geluidjes en veranderingen qua licht en geur. Zijn zintuigen zijn tijdens het grootste deel van de slaapmomenten namelijk half wakker. Dit heeft alles te maken met veiligheid, kunnen reageren op eventueel gevaar. Als hij dieper slaapt zie je dat aan het feit dat het dier een beetje schokt. Zijn spieren trekken samen en soms maakt hij een beetje geluid. Meestal is dit een teken dat je kat heerlijk diep slaapt en in dromenland vertoeft. Als een kat diep slaapt heeft hij zijn ogen stijf dicht en zijn z’n oren uitgeschakeld. Zelfs bij geluiden of als je zachtjes tegen zijn oor blaast wordt je kat dan niet wakker.

Lievelings slaapplekjes van katten

Katten slapen het liefst in een warme omgeving (boven op de verwarming of tv bijvoorbeeld) en in de buurt van mensen. Slaapt jouw kat op z’n rug? Dat is een goed teken: hij voelt zich helemaal thuis bij jou! Buiten zul je slapende katten ook vooral op warme plekjes vinden, bijvoorbeeld heerlijk in de zon. Tijdens koude perioden zoeken ze een warm, beschut plekje op. Het kan dan voorkomen dat ze een schuur in gaan of onder de motorkap van een nog beetje warme auto beschutting zoeken. Extra alert zijn dus tijdens de koudere dagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *