De tuimelaar is een van de bekendste dolfijnensoorten. De bekende vorm, kleur; vraag iemand hoe een dolfijn eruit ziet en de tuimelaar wordt omschreven! De tuimelaar is een van de 36 soorten dolfijnen die wereldwijd leven en de bekendste soort dankzij onder anderen de TV serie “flipper” waarin deze diersoort centraal stond. Alles over deze dolfijn lees je op deze pagina.
Kenmerken
- Gewicht: 200 tot 300 kilo
- Formaat: 2 tot 3 meter
- Kleur: Witte buik, grijze bovenkant
- Levensverwachting: Maximaal 40-45 jaar
- Dieet: vis
- Leefomgeving: wereldwijd in alle koude, gematigde en tropische zeeën
- Orde: walvissen, tandwalvissen, zeedolfijnen
Uiterlijk
Tuimelaardolfijnen zijn de bekendste dolfijnensoort. Iedereen herkent de dieren direct en zal een dolfijn beschrijven zoals een tuimelaar eruit ziet. De kenmerkende gebogen lichaamsvorm in combinatie met de rugvin, staartvin en borstvin kenmerken het dier. De huid is grijs en de buik heeft een witte kleur.
Vinnen
Tuimelaardolfijnen hebben drie soorten vinnen:
- een rugvin; zorgt voor stabiliteit
- een staartvin; om snelheid mee te maken
- twee borstvinnen; om mee te sturen
Gemiddelde zwemt deze dolfijnensoort met een snelheid van ongeveer 10 km per uur, maar dankzij de gestroomlijnde lichaamsvorm en deze efficiënte vinnen kan een tuimelaar in een sprint snelheden van ongeveer 40 km per uur bereiken!
Natuurlijke leefomgeving
Tuimelaardolfijnen komen wereldwijd voor in alle koude, gematigde en tropische zeeën. Het zijn echte groepsdieren en leven in een groep die uit 2 tot 15 dieren bestaat. Verschillende groepen dolfijnen sluiten zich soms tijdelijk bij elkaar aan, zo kunnen grote groepen ontstaan. De belangrijkste vijanden zijn grotere haaiensoorten en in sommige gebieden ook de orka.
Dieet
Tuimelaardolfijnen eten verschillende soorten vis en inktvis, zo’n 6 tot 8 kilo per dag. In hun natuurlijke leefomgeving eten ze de vissen die ze in dat gebied tegenkomen. Ze hebben dus geen specifiek dieet.
Ze hebben verschillende manieren om op vis te jagen. De vis wordt gevangen door deze te grijpen deze met hun tanden. Zonder te kauwen slikken ze de vis in één keer door. Om hun prooi te vangen werken tuimelaars vaak samen: in een groep heb je meer kans om veel vis te vangen. Leuk feitje: dolfijnen halen het vocht dat ze nodig hebben uit de vis, ze drinken dus niet!
Slimme jachttechnieken
Afhankelijk waar de tuimelaar dolfijnen leven hebben ze verschillende technieken ontwikkeld om vis te vangen. Ze gebruiken luchtbellen, verdoven de vis met hun sonar of drijven vissen op de kant en happen deze dan op.
Walvisfamilie
Dieren met sterk overeenkomende eigenschappen worden verdeeld in ordes. Dolfijnen behoren tot de orde van walvissen. Deze bestaat uit 2 groepen; de baleinwalvissen en de tandwalvissen, waarvan de laatste de groep is waar dolfijnen toe behoren. De groep tandwalvissen bestaat weer uit negen families, waarvan de familie zeedolfijnen onderdeel is. Deze bestaat op zijn beurt weer uit 36 soorten.
Intelligente dieren
Dolfijnen zijn bijzonder intelligente dieren. Ze leven in groepen en communiceren door middel van “sonar” geluid met elkaar. Daarnaast zijn dolfijnen zo intelligent dat ze van alles kunnen leren. Denk bijvoorbeeld aan de shows waarin dolfijnen kunstjes en trucs doen. Maar ook in de natuurlijke leefomgeving gebruiken ze hun intelligentie, bijvoorbeeld om jachttechnieken te ontwikkelen als hierboven omschreven. Tuimelaardolfijnen zijn erg sociaal. Veel spelen, onderzoeken en veel contact met elkaar hebben is kenmerkend voor deze soort dolfijnen.
Sonar
Dolfijnen navigeren door middel van “sonar”. Geluid wordt weerkaatst wanneer de geluidsgolven tegen objecten opbotsen. Tandwalvissen, en dus ook tuimelaardolfijnen, maken hier gebruik van. Door hoge pieptonen te maken kunnen deze dieren objecten localiseren. Wanneer deze tonen namelijk ergens tegenaan komen, kaatsen ze terug. Deze weerkaatste geluiden vangen de dieren weer op en zo kunnen ze in hun hoofd een beeld maken van de omgeving. Hierdoor zijn dolfijnen zelfs in troebel of donker water in staat feilloos te navigeren zonder ergens tegenaan te botsen.
Zoogdieren
Tuimelaars zijn net als alle andere dolfijnensoorten zoogdieren. Dit betekent dat deze dieren groeien in de buik van moederdolfijn en ademen via longen, net als mensen.
Levendbarend
Dolfijnen bevallen van levende jongen die daarna zogen (melk drinken) bij moeder dolfijn, in tegenstelling tot vissen die uit een ei geboren worden en direct voor zichzelf kunnen zorgen.
Ademen
Net als mensen hebben dolfijnen longen waarmee ze zuurstof uit de lucht halen. Ze moeten dus boven het wateroppervlak komen om lucht te happen. Via hun blaasgat, dat zich boven op hun hoofd bevindt, kunnen dolfijnen adem halen. Als de dolfijnen onder water gaan sluit het blaasgat zich, als ze boven water komen gaat het blaasgat open en moeten ze snel adem halen. De kracht waarmee ze ademhalen kun je goed horen! Tuimelaars kunnen zo’n 15 minuten onder water blijven, handig als je diep wilt duiken! Als ze rustig zwemmen halen ze vaker adem.
Warmbloedig
Omdat dolfijnen zoogdieren zijn hebben ze ook een constante lichaamstemperatuur. Deze bedraagt ongeveer 37 graden, ongeacht de omgevingstemperatuur. Ze zijn dus warmbloedig.